Frica de China face ca UE să dea liber acordului comercial Mercosur și să nu-i mai pese de dispariția pădurilor din Amazon, hormonii din carnea de vită sau de pesticidele interzise

Publicat: 25 10. 2022, 15:37
Actualizat: 25 10. 2022, 16:05
Frica de China face ca UE să dea liber acordului comercial Mercosur și să nu-i mai pese de mediu, hormonii din carnea de vită sau de pesticidele interzise, sursă foto: captură YT

UE este „pe deplin de acord” să avanseze cu acordul comercial Mercosur cu blocul sud-american (format din Brazilia, Uruguay, Argentina și Praguay), care se află în impas, și ar trebui să facă acest lucru înainte ca „alți actori să intervină”, a declarat luni (24 octombrie) șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Serviciul diplomatic al UE a transmis miniștrilor de externe să facă un „salt calitativ în relațiile” cu America Latină și Caraibe

„Nu e nevoie să le menționez, știți despre cine vorbesc […] Coridoarele se umplu. Cred că este în interesul europenilor să dea dovadă de o mai mare disponibilitate pentru ca acordul să se concretizeze în cele din urmă”, a declarat el.

Sursa Foto: Hepta

În timpul unei vizite la Montevideo, în Uruguay, Borrell a declarat „chiar și pentru protecția ecosistemelor, este mai bine să avem obligații reciproce decât să nu avem nicio obligație – un acord este mai bun decât niciun acord”.

Acordul de liber schimb cu Mercosur va însemna: o creștere anuală a despăduririlor de 25% timp de 6 ani, sursă foto: captură YT

Progresele privind acordurile comerciale ale UE au stagnat în ultimele luni. În timp ce negocierile pentru acordurile de liber schimb actualizate cu Noua Zeelandă, Chile și Mexic s-au încheiat, acordul Mercosur nu a fost încă semnat.

Uruguay negociază în prezent un acord bilateral cu China, în ciuda opoziției puternice din partea Argentinei și Paraguayului, care a umbrit legăturile din cadrul blocului sud-american.

Se așteaptă ca relațiile cu America Latină și Caraibe să revină pe agenda UE, într-un moment în care UE se teme că își pierde influența în regiune.

La începutul acestei veri, serviciul diplomatic al UE a transmis miniștrilor de externe ai blocului o notă în care se cerea un „salt calitativ în relațiile” cu America Latină și Caraibe în termen de 18 luni.

America Latină, un mare producător de cupru și litiu, este, de asemenea, o sursă de minerale esențiale pentru tranziția energetică ecologică a UE.

Noul impuls pentru îmbunătățirea relațiilor vine și în contextul în care UE a început să acorde mai multă atenție influenței crescute a Chinei în regiune.

Acordul cu blocul comercial sud-american Mercosur este blocat din 2019 după un raport al unei comisii de experți independenți – Comisia Ambec, cerut de Franța.

Creștere anuală cu 25% a despăduririlor în Brazilia, timp de șase ani

Comisia de experți s-a pronunțat atunci spunând că acordul de liber schimb cu Mercosur va însemna: o creștere anuală a despăduririlor de 25% timp de 6 ani, facilitarea intrării pe piața europeană a produselor alimentare produse cu pesticide interzise în UE, riscul de slăbire a standardelor europene de mediu și de sănătate pentru câștiguri economice foarte mici, disproporționate față de daunele aduse climei și biodiversității.

Concluziile comisiei erau definitive: dincolo de politica lui Jair Bolsonaro, însăși natura proiectului de acord de a promova exporturile de carne din Mercosur în schimbul mașinilor, utilajelor și produselor chimice europene, fără nicio obligație legată de conservarea mediului, este cea care va duce la un dezastru pentru climă și biodiversitate.

Țările europene sunt deja responsabile pentru mai mult de o treime din defrișările globale legate de comerțul cu produse agricole. Doar din cauza creșterii producției de carne de vită prevăzută în acord, defrișările din Mercosur ar putea crește cu cel puțin 25% pe an în următorii șase ani.

Apoi, în ciuda interdicției UE pentru 27% din cele 190 de ingrediente active autorizate în Brazilia, acordul va facilita și mai mult intrarea pe piața UE a produselor agricole tratate cu aceste pesticide interzise.

Comisia Europeană a identificat deficiențe îngrijorătoare în materie de control și certificare în Brazilia și Paraguay când vine vorba de hormoni

Emisiile estimate pe baza datelor din studiul de impact comandat de Comisia Europeană sunt cuprinse între 4,7 și 6,8 milioane de tone de echivalent CO2, în funcție de scenariul de evaluare.

În raport se precizează clar că produsele care intră în UE nu vor trebui să respecte standardele de producție ale UE, ci doar normele existente pentru produsele importate (standarde de import). Acest lucru va conferi un avantaj comparativ producătorilor din Mercosur, deoarece anumite practici sunt interzise în UE, dar permise în aceste țări.

De exemplu, în ceea ce privește Brazilia, raportul menționează norme divergente în ceea ce privește făina animală, antibioticele utilizate ca promotori de creștere sau bunăstarea animalelor (în special marcarea cu fier).

În ceea ce privește pesticidele: 27 % din cele 190 de ingrediente active autorizate în Brazilia sunt interzise în UE și, mai ales, limitele maxime de reziduuri sunt adesea mult mai ridicate în Brazilia (de 10 ori mai ridicate pentru glifosat – trestie de zahăr sau de 400 de ori mai ridicate pentru utilizarea malationului pe fasole (produse interzise în UE).

Raportul enumeră deficiențele și lacunele în controalele sanitare identificate de autoritățile europene sau americane în mai multe țări din Mercosur (de exemplu: „În ceea ce privește sectorul „fără hormoni”, Comisia Europeană a identificat deficiențe îngrijorătoare în materie de control și certificare în Brazilia și Paraguay. „).

Acordul prevede, de asemenea, măsuri de simplificare și de raționalizare a controalelor, în ciuda scandalurilor sanitare repetate care au zguduit în special Brazilia.