Franța subvenționează repararea electrocasnicelor. Care este motivul acestei decizii

Franța subvenționează repararea electrocasnicelor. Care este motivul acestei decizii
sursă foto: captură YT

De la 10 euro pentru un fierbător şi până la 45 de euro pentru un computer personal sunt sumele de care francezii vor beneficia, de la mijlocul lunii decembrie, sub forma unui bonus de la stat pentru a-şi repara electronicele şi electrocasnicele.

Este vorba de un program inedit în Europa destinat prelungirii duratei de viaţă a echipamentelor şi reducerii deşeurilor, informează AFP.

Obiectivul: creşterea volumului reparaţiilor cu 20%

Fondurile pentru reparaţii, prevăzute într-o lege a economiei circulare din 2020, vor intra în vigoare pe 15 decembrie, cu o primă serie de aparate vizate, urmate de alte categorii de echipamente începând din 2024.

În prezent, 10 milioane de reparaţii sunt efectuate anual în Franţa, unde sunt în circulaţie aproximativ 1,5 miliarde de echipamente electronice şi electrocasnice.

Buget de sute milioane euro pentru reducerea deșeurilor

Un buget de 410 milioane de euro pentru o perioadă de şase ani este alocat pentru finanţarea programului; de la mijlocul lunii decembrie, cetățenii se vor putea adresa la unul din primii 500 de reparatori agreaţi (care vor beneficia de eticheta ‘QualiRépar’), unde vor beneficia de o reducere la repararea electronicelor şi electrocasnicelor.

Din aparatura eligibilă se numără filtrele de cafea, aparatele de călcat (reducere de 10 euro), aspiratoare, bormaşine, cititoare DVD, sisteme home cinema, instrumente muzicale, trotinete, biciclete electrice (15 euro), console de jocuri video (20 de euro), maşini de spălat, frigidere/congelatoare, tablete, telefoane portabile (25 de euro), televizoare şi videoproiectoare (30 de euro).

Fonduri și pentru alte tipuri de aparate

Din 2024, vor fi alocate fonduri şi pentru repararea de friteuze, imprimante, roboţi de bucătărie sau cuptoare cu microunde iar în 2025 vor fi incluse aparatele de aer condiţionat mobile, uscătoarele de păr şi ventilatoarele.

„Acest bonus corespunde unei logici care ţine de puterea cumpărare, pentru a reduce costul reparaţiilor”, a explicat Nathalie Yserd, director general la Ecosystem, care gestionează aceste fonduri împreună cu un alt eco-organism, Ecologic.

„Tot ceea ce contribuie la creşterea duratei de viaţă a produselor este în beneficiul mediului, evitând recursul la resursele naturale”, a adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”