Fostul minstrul al Finațelor, Eugen Teodorovici, a comentat într-o emisiune tv acuzațiile grave făcute de Lucian Isar legat de faptul că BNR ar fi acceptat un împrumut de la FMI de patru ori mai mare decât chiar ei estimase că ar avea nevoie.
"Trebuie tăiată influența BNR față de Ministerul de Finanțe. Asta înseamnă mult. Mie mi s-a spus că am fost cel mai independent ministru de Finanțe față de BNR. Asta spune multe" a spus fostul ministrul din cabinetul Ponta, potrivit dcnews.ro.
"Au fost momente când poate BNR a ajutat, din motive nu neapărat pro-guvernare, ci pentru situația BNR" a răspuns Teodorovici la întrebarea dacă de deciziile de politică financiară ale guvernelor au fost influențate de Banca Națională.
Aceste declarații ale fostului ministru de Finanțe, vin în contextul în care economistul Lucian Isar a postat în urmă cu câteva zile pe pagina personală mai multe dezvăluiri despre cum statul român a luat un împrumut de la FMI mai mare decât avea nevoie la recomandarea BNR:
"Fără prea multe cunoștințe economice, oricine poate înțelege că a fost acceptat un împrumut prea mare lecturând următoarele considerente:
– la momentul estimării dimensiunii împrumutului, FMI și BNR considerau că în 2009, creșterea economică va fi de 3% ( faimoșii 5% în următorii 10 ani ruminați de Guvernatorul Isărescu);
– În 2009 economia Romaniei a "crescut" (datorită frânării excesive a economiei reale prin pârghia monetară și de credit) cu minus 7,1%
– Diferența de prognoză de 10,1% din PIB doar pentru un singur an, adică aproximativ de 15 miliarde de euro se regăsește în rateul de estimare, în folosul bonusului BNR
– România nu a considerat necesar să folosească aproape 8 miliarde ceea ce reprezintă o altă dovadă a supradimensionării creditului cerut și aflat la dispoziția BNR.
Ca și trivia în aceeași perioadă în care BNR accepta cu brațele deschise creditul supradimensionat, Cehia a protestat public pentru eroarea de estimare și încercarea de supradimensionare a împrumutului sugerat în cazul lor iar Turcia a tras de timp un an, până era evident că nu mai este nevoie de împrumut.
Motivele pentru supradimensionarea creditului ies la iveala pe măsura ce se schimbă decidenții implicați.
Unul dintre acestea este de legat de posibilitatea folosirii fondurilor de la FMI de către BNR, regăsit în profitul raportat în acei ani și în bonusuri" a scris Lucian Isar.