Forintul și leul, monedele europene cele mai afectate de criza din Cipru

Forintul și leul, monedele europene cele mai afectate de criza din Cipru
Foto: tozsdeforum.hu

Criza din Cipru a cauzat deprecierea mai multor monede naționale din UE comparativ cu moneda unică europeană, forintul și leul numărându-se printre cele mai afectate monede în luna martie.

Potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities, citată de Ziarul Financiar, forintul a înregistrat o scădere de 2,9%, leul – o depreciere de 1,3%, zlotul polonez – 0,68%, iar coroana cehă – 0,32%.

Europa s-a aflat în ultima perioadă într-una dintre cele mai grele situaţii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori: Ciprul a fost recent într-o criză extremă, rezolvată la limită şi prin măsuri care au stimulat aversiunea investitorilor faţă de risc, situaţia politică din Italia a rămas încă nerezolvată, neajungându-se la formarea unui guvern şi conducând la scăderea ratingului de ţară de către agenţia de rating Fitch. Cu câteva săptămâni în urmă, guvernele din Bulgaria şi Slovenia s-au prăbuşit. Monedele din regiune au urmat tendinţa de depreciere asociată scăderii euro în faţa dolarului american; moneda unică europeană s-a depreciat în primul trimestru cu cca 2,8% comparativ cu cea americană”, a spus Silviu Pojar, manager vânzări la Noble Securities – sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

De subliniat, de asemenea, că în ultima perioadă am asistat la reducerea considerabilă a dobânzilor de referinţă în regiune„, a mai spus Silviu Pojar.

Banca centrală a Poloniei a decis recent reducerea dobânzii de referinţă până la un nivel record minim, în condiţiile în care Polonia înregistrează cea mai lentă creştere economică din ultimii 12 ani (estimată la 1,2% pentru 2013), iar rata şomajului a depăşit 14%. Banca Centrală a Ungariei, la rândul său, a redus dobânda de referinţă la un nivel minim record, în contextul unor aşteptate măsuri neconvenţionale de stimulare economică, în timp ce Banca Naţională a Cehiei a menţinut, de asemenea, rata dobânzii de referinţă la un nivel minim record.

Banca Naţională a României a decis joi, 28 martie, să menţină dobânda la 5,25%.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`