Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii a fost adoptată de către Parlament: Opoziţia anunţă că va sesiza Curtea Constituţională

Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii a fost adoptată de către Parlament: Opoziţia anunţă că va sesiza Curtea Constituţională

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri cu 174 de voturi pentru şi 98 împotriva legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Legea a fost adoptată după ce în comisia pentru politică economică au fost aprobate mai multe amendamente, printre care şi majorarea aportului în numerar la 9 miliarde de lei şi suplimentarea listei de operatori economici cu zece companii.

Opoziţia s-a opus legii, deputatul Raluca Turcan cerând în plen retrimiterea proiectului la comisie pentru că ar fi conţine prevederi neconstituţionale. Propunerea ei a fost respinsă prin vot.

Cu toate acestea, atât PNL cât şi USR şi PMP au anunţat că vor contesta legea la Curtea Constituţională.

Potrivit proiectuluia fost majorat capitalul social al FSDI, aportul în numerar fiind de 9 miliarde de lei, faţă de 1,85 miliarde de lei, cât prevedea forma votată de Senat. Vărsămintele aferente aportului în numerar la capitalul social iniţial al FSDI vor fi efectuate astfel: 200.000.000 de lei în numerar la constituire, iar diferenţa în termen de cinci ani.

Lista pachetelor de acţiuni care constituie aport în natură la capitalul social iniţial al FSDI a fost completată cu zece operatori economici, faţă de cei 23 prevăzuţi iniţial: Complexul Energetic Oltenia SA, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA, Compania Naţională Poşta Română SA, Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara SA, Uzina Termoelectrică Midia SA, Telecomunicaţii CFR SA, Societatea de Tratament Balnear Recuperare a Capacităţii de Muncă TBRCM SA, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA.

Din forma adoptată de Senat au fost eliminate două articole conform cărora: indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ ar fi urmat să includă trei reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile.

Potrivit unei alte modificări aduse, activitatea şi modul de îndeplinire a obiectivelor FSDI se evaluează anual de către Ministerul Finanţelor Publice şi se prezintă Guvernului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`