FMI: UE a făcut progrese în soluționarea crizei financiare, însă sectorul bancar este în continuare fragil

FMI: UE a făcut progrese în soluționarea crizei financiare, însă sectorul bancar este în continuare fragil

UE a făcut unele progrese în soluționarea crizei financiare, însă au mai rămas unele vulnerabilități, printre ele numărându-se și sectorul bancar, a transmis Fondul Monetar Internațional într-un raport privind starea de sănătate a sistemului financiar din Uniune.

”Riscurile rămân ridicate, în special în contextul creşterii economice modeste şi a consolidării fiscale’, se arată în analiza consiliului director al FMI. ‘Este nevoie de noi paşi pentru a reconstrui încrederea şi a ajunge la o stabilitate financiară de durată în regiune”, scrie în raportul FMI.

În opinia Fondului, principala prioritate pentru UE este consolidarea băncilor prin curăţarea bilanţurilor şi supunerea lor la mai multe teste de stres. În al doilea rând, UE trebuie să finalizeze procesul de armonizare a supravegherii financiare în Europa, prin punera în practică a supervizorilor bancar şi a uniunii bancare.

Europenii intenţionează să pună la punct un organism unic de supraveghere bancară în zona euro, care va fi deschis şi altor state din UE care vor dori să participe, şi care în principiu ar urma să fie operaţional de la 1 martie 2014, informează Agerpres.

Pe lângă organismul de supervizare, FMI a făcut un apel liderilor europeni să creeze rapid o autoritate care să poată închide băncile cu probleme şi să pună la punct circumstanţele în care Mecanismul European de Stabilitate va putea împrumuta bani în mod direct băncilor.

În absenţa unui sistem de gestionare a băncilor cu probleme, în perioada care a trecut de la colapsul Lehman Brothers în 2008 şi până în prezent, cele 27 de state membre UE au injectat 1.700 miliarde de euro în sistemele lor bancare, arată datele Comisiei Europene.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`