FMI trage semnalul de alarmă: Economia își va reveni mult mai lent decât s-a crezut inițial

Publicat: 12 06. 2020, 18:49

Fondului Monetar Internaţional atrage atenția că evoluția economică va fi mia rea decând a fost prevăzut inițial din cauza unei revenirii mult mai lente ca urmare a crizei COVID-19.

FMI urmează să publice, în data de 24 iunie, noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale. Aceastea ar putea fi mai pesimiste decât estimările din luna aprilie. Experta FMI Gita Gopinath a transmis prin intermediul unui mesaj video publicat vineri că „trebuie să fim îngrijoraţi cu privire la traiectoria revenirii”, scriebusinessinsider.com.

Aceasta a aăreciat că amploarea crizei impune o realocare a forţei de muncă, criză care ar putea conduce la un val de falimente şi insolvenţe precum şi la modificarea comportamentului consumatorilor. „Multe din aceste variabile indică spre cicatrici semnificative”, a adăugat economistul şef al FMI. Gita Gopinath a apreciat că laudele pentru progresele rapide de pe pieţele financiare ar trebui să revină reacţiei globale rapide la pandemie, care a ajutat la reducerea problemelor de lichiditate.

„Am avut reduceri foarte rapide ale dobânzilor de politică monetară, injecţii mari de lichidităţi şi acestea cu siguranţă au ajutat cu lichiditatea globală.

În raportul World Economic Outlook publicat în luna aprilie, FMI estima că economia mondială se va contracta cu 3% în acest an, cea mai gravă contracţie înregistrată după Marea Recesiune, dar a avertizat că este posibil şi un rezultat mult mai grav în cazul în care coronavirusul persistă sau revine. Tot în aprilie, FMI prognoza o revenire a creşterii în 2021 când economia mondială ar urma să înregistreze o revenire de 5,8%.

Pandemia de coronavirus ar putea duce la cea mai gravă recesiune din 1929 până în prezent

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georghieva,este de părere că pandemia va avea „cele mai grave consecinţe economice de după Marea Depresiune” din 1929, scrieReuters.

ExpertaFMIsusține că peste 170- de țări vor experimenta o recesiune fără precedent din cauza pandemiei deCOVID-19și a incertitudinii privind durata acestei crize.

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) mai spune că, în cel mai bun caz, o recuperare “parțială” a efectelor economice negative produse de crizaCOVID-19vor fi recuperate anul viitor.

Avertismentul celebrului economist Nouriel Roubini

Potrivit luiNouriel Roubini, chiar dacă economia globală se va recupera în acest an după impactul provocat de noul coronavirus, evoluția va fi mai degrabă „anemică”.

Declarațiile sale au loc în contextul în careeconomia americanăa înregistrat o grea loviturăpe fondul pandemiei deCOVID-19, cele mai recente date amintind decriza economică din 2008.Totodată, China, unul dintre competitorii direcți ai SUA,a cunoscut o scădere a economiei de 6,8%în primele trei luni ale acestui an, din cauza epidemiei de coronavirus.