FMI: Economia Europei este pe cale să revină la nivelul anterior crizei anul viitor

FMI: Economia Europei este pe cale să revină la nivelul anterior crizei anul viitor
Foto: hepta.ro/Zuma Press / Liu Jie

Economia Europei este pe drumul cel bun de a reveni la nivelurile sale anterioare crizei în 2022, a declarat miercuri Fondul Monetar Internațional, deși această proiecție depinde de campania de vaccinare a regiunii Covid-19.

Țările europene au fost forțate să introducă noi restricții sau să întărească măsurile anterioare de sănătate publică în ultimele săptămâni, pe măsură ce infecțiile cu Covid au crescut. Acest lucru a dus la o scădere de 0,2 puncte procentuale a prognozei de creștere a FMI pentru acest an, care se ridică în prezent la 4,5%.

„Presupunând că vaccinurile devin disponibile pe scară largă în vara anului 2021 și pe tot parcursul anului 2022, creșterea PIB-ului este proiectată la 3,9% în 2022, aducând PIB-ul Europei la nivelurile pre-pandemice”, a spus FMI în ultimele sale perspective economice regionale.

Cu toate acestea, incertitudinea cu privire la modul în care va evolua pandemia continuă să tulbure perspectivele, mai ales când vine vorba de potențiale noi variante și de viteza de lansare a vaccinării.

„Există o necunoscută cu privire la cât de repede poate fi înfrânt cel de-al treilea val, pe care nu îl avem în prognoză și este cu siguranță un risc de dezavantaj”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru Joumanna Bercetche de la CNBC.

„Un risc negativ este și dacă vaccinarea ar fi mai lentă decât ne așteptăm cu toții în prezent”, a spus el, înainte de a adăuga: „Trebuie să fim pregătiți ca virusul să ne surprindă din nou”.

FMI a declarat că se așteaptă să vadă prețuri ridicate pe continent pe tot parcursul anului 2021.

„Se prevede că inflația, conținută în prezent de slăbiciunea economică, va crește cu 1,1 puncte procentuale, până la 3,1% în 2021, parțial din cauza prețurilor mai ridicate ale mărfurilor”, a spus Fondul în raportul său.

Inflația în creștere ar putea obliga BCE să își ajusteze poziția monetară extrem de slabă.

În cazul specific al zonei euro – care acoperă cei 19 membri care împart euro – Banca Centrală Europeană a declarat că inflația ar putea încheia ultimul trimestru al anului cu 2%. Acest lucru este important pentru banca centrală, dat fiind că mandatul său este de a se asigura că inflația rămâne „aproape, dar sub 2%”.

„Politica monetară trebuie să rămână acomodativă atâta timp cât perspectivele de presiune inflaționistă subiacentă rămân reduse. Băncile centrale ar trebui să-și comunice în mod credibil hotărârea de a îndepărta prematura prematură a randamentelor reale, permițând în același timp creșteri temporare ale prețurilor legate de dislocările de la pandemia sau prețurile volatile ale mărfurilor ”, a spus FMI în raportul său.

Creșterea randamentelor reale reprezintă, de asemenea, o preocupare pentru BCE. Principala îngrijorare este că, dacă costurile împrumuturilor cresc pentru guvernele euro înainte ca economia să fi trecut cu adevărat pagina crizei, acest lucru ar putea pune în pericol întreaga recuperare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)