FMI a cerut SUA și Marii Britanii să încetinească ritmul măsurilor de austeritate

FMI a cerut SUA și Marii Britanii să încetinească ritmul măsurilor de austeritate

Fondul Monetar Internaţional a cerut oficialilor americani şi britanici să încetinească ritmul de aplicare a măsurilor de austeritate, pentru a nu afecta redresarea globală şi aşa fragilă. În raportul semestrial privind creşterea economică, Fondul a avertizat că măsurile de austeritate „prea dure” luate de Statele Unite vor încetini creşterea economică.

Măsurile de austeritate, se arată în raport, ar trebui să fie înlocuite cu reduceri mai bine ţintite, al căror efect se va face resimţit ulterior, după ce economia câştigă mai multă putere.

Guvernul britanic – care în anul 2010 s-a angajat să iasă din criză prin intermediul unor majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli – ar trebui să ia în considerare relaxarea măsurilor sale de austeritate pe fondul unei slabe redresări economice, a avertizat Fondul.

Potrivit raportului, factorii de decizie din zona euro se concentrează prea mult pe atingerea unor ţinte de deficit dure, riscând prin aceasta adâncirea declinului economic.

FMI a cerut, de asemenea, unor ţări, cum ar fi Germania, care s-au bazat în mod tradiţional pe exporturi pentru a-şi asigura creşterea economică, să îşi sporească cheltuielile pentru a-şi stimula economiile, dar şi importurile din statele vecine care se confruntă cu probleme.

„Este nevoie de o cerere mai mare în ţările cu excedente comerciale mari. Pentru ţările din Europa de Nord, cum ar fi Germania, aceasta înseamnă a face mai mult pentru a stimula investiţiile”, a spus directorul FMI, Christine Lagarde.

Mesajul FMI rezonează cu mesajul administraţiei Obama şi scoate în evidenţă o prăpastie continuă între liderii principalelor economii cu privire la cea mai bună modalitate de redresare din criza declanşată în urmă cu cinci ani.

Multe guverne europene au redus cheltuielile publice, au crescut impozitele şi au urmărit alte măsuri pentru a micşora deficitele bugetare care au explodat după criza financiară.

Unele dintre aceste state, cum ar fi Grecia şi Portugalia, nu au avut de ales, sub auspiciile planurilor de salvare internaţionale. Altele, cum ar fi Marea Britanie şi Germania, susţin că trebuie să controleze cheltuielile dacă doresc să îşi păstreze costurile de împrumut mici şi cred că această abordare va conduce la o creştere economică puternică pe termen lung.

Dezbaterea privind aplicarea masurilor de austeritate va continua la Washington DC.  în această săptămână, în contextul în care miniştrii de finanţe din întreaga lume se reunesc pentru întâlnirea anuală a FMI, pe fondul unor noi îngrijorări cu privire la creşterea economică în mai multe regiuni-cheie ale lumii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`