Economia mondială va înregistra în 2020 cel mai prost an de la Marea Depresiune din 1930, susține Fondul Monetar Internațional (FMI), în ultimele sale estimări, care vin în plină pandemie de coronavirus.
FMI a subliniat, marți, că se așteaptă ca economia globală să se contracte cu 3% în 2020, cu mult mai rău decât acel 0,1% înregistrat în recesiunea din 2009, după prăbușirea financiară. Ulterior, în 2021, economia va intra pe un recul de 5,8%, dar acest orizont este nesigur.
„Acesta este un șoc fără precedent. Am închis sectoare importante din economie. Atunci când repornești sectoare, pornești de la o bază joasă, dar activitatea economică revine gradual”, a spus Gian Maria Milesi-Ferretti, directorul adjunct al departamentului de cercetare din FMI, pentru Euronews.
Estimarea FMI arată o înrăutățire serioasă a situației, având în vedere că la începutul lui 2020, înainte de criza provocată de pandemia de COVID-19, organizația prognoza o creștere modestă a economiei globale în acest an, de 3,3%.
Cu toate acestea, măsurile severe pentru limitarea răspândirii COVID-19 – precum închideri, restricțiile de deplasare, oprirea afacerilor și distanțarea socială – au paralizat brusc activitatea economică.
„Pentru că vedem o cădere economică acută în anumite sectoare, legiuitorii trebuie să implementeze măsuri fiscale, monetare și financiare substanțiale, astfel încât să sprijine gospodăriile și afacerile de pe plan local”, a explicat FMI.
FMI a precizat că Europa – epicentrul pandemiei – a fost afectată în mod special. Astfel, sunt așteptate contracții economice de 7,5% în cele 19 țări din zona euro, respectiv de 6,5% în Regatul Unit.
„Motivul căderii foarte, foarte abrupte comparativ cu alte țări este acela că epidemia a provocat un bilanț mult mai mare până acum în Europa decât în alte părți ale lumii”, a afirmat Milesi-Ferretti.
„De aceea este esențial ca guvernele să instituie măsuri draconice pentru a ajuta firmele să evite falimentul, pentru a ajuta angajații să nu-și piardă salariile. Este o investiție foarte mare pe care o faceți pentru a pregăti repornirea economiei”, a mai spus el.
FMI și-a dublat previziunile cu un avertisment, explicând că există totuși multe incertitudini, iar acestea țin de calea pe care va intra virusul, eficiența politicilor implementate împotriva răspândirii COVID-19, limitarea pagubelor economice și evoluția situației în următoarele luni.