Flota de pescuit a României din Marea Neagră scoate de 40 de ori mai puțin pește decât Turcia

Publicat: 07 09. 2024, 10:33
Foto: Pixabay

Mica flotă de pescuit din Marea Neagră prinde de 40 de ori mai puţin peşte decât a turcilor, care ar intra în apele noastre teritoriale să braconeze. Din cauza secetei, România a ajuns să cumpere din Bulgaria şi Ungaria speciile care trăiesc şi la noi.

Românii mănâncă pește mai mult din import

Pescarii şi fermele piscicole interne asigură doar 18.000 de tone pe an, în vreme ce din străinătate cumpărăm peste 100.000 de tone.
România importă peşte din Grecia şi fructe de mare din Franţa, anunță Observator.

Grecia este principalul furnizor de doradă. Din Turcia aducem păstrăv somonat, din Bulgaria şi Ungaria crap, sânger şi novac. Spania şi Olanda livrează macrou, hering şi cod.

Peştele din Marea Neagră este o raritate în galantare și se vinde mai mult pe la cherhanale.

Flota naţională de pescuit a fost vândută sau casată după Revoluţie. În anii ’80, aveam 40 de nave lungi de 100 de metri care cutreierau oceanele şi pescuiau până dincolo de cercul polar.

Acum, 130 de bărci pescuiesc în Marea Neagră, dar au capacitate mică. Nu prind suficient pentru a acoperi cererea, iar pescarii nu se asociază pentru a livra cantităţi mari.

Un raport ONU arată că vasele româneşti capturează doar 1,4 la sută din cantitatea totală de peşte pescuită din Marea Neagră. Turcia ia partea leului: 62%, de multe ori prin braconaj în apele româneşti.