EXCLUSIV // Florin Cîțu sugerează că amânarea ratelor la credit ar putea fi prelungită după 1 ianuarie

EXCLUSIV // Florin Cîțu sugerează că amânarea ratelor la credit ar putea fi prelungită după 1 ianuarie
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a sugerat, joi, că în contextul crizei cauzată de pandemia de coronavirus măsura amânării ratelor la credite pentru români ar putea fi prelungită după data de 1 ianuarie 2021, având în vedere că mulți români vor continua să se confrunte cu probleme economice:

„Putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade. Sunt scenarii la care putem lucra cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft pe anumite cazuri specifice. Sunt anumite sectoare din economie care clar nu pot să-și revină. Oamenii încă rămân în șomaj tehnic, poate sunt închise datorită deciziilor Guvernului. Atunci este clar că este nevoie de ajutor și putem să venim să susținem”, a spus el în cadrul unei conferințe organizată de Financial Intelligence.

Întrebat despre acest scenariu, deputatul Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării,a precizat că nu cunoaște detalii despre scenariul prelungirii amânării ratelor la credite după data de 1 ianuarie 2021:

“Nu am văzut toată declarația. Nu prea pun preț pe promisiunile domnului ministru Cîțu, nu sunt cele mai fericite, ci sunt chiar nefericite și până nu văd exact despre ce este vorba, ce ar implica din punctul de vedere al costurilor nu pot oferi o poziție pe acest subiect”.

În ceea ce privește măsurile pe care guvernul și le-a asumat până acum, Daniel Suciu apreciază că acestea nu au avut ca scop sprijinirea clienților, ci doar interesele celor care oferă credite:

“M-am uitat pe activitatea de când sunt ei la guvernare, cu împrumuturi de peste 100 de miliarde și cu măsuri care au protejat băncile în detrimentul clienților. E clar interesul cui îl susține domnul Cîțu. Din ceea ce știu și sprijinul pe care au dorit să îl dea firmelor nu a fost cel scontat. O grămadă de hârtii…firmele care voiau să acceseze bani erau în niște condiții îngrozitoare și foarte mulți au renunțat. Cred că domnul Cîțu ar trebui să se preocupe acum de sistemul Horeca care riscă să genereze 100.000 de șomeri. Am văzut și eu multe declarații bombastice ale domniei sale, cât de mult a salvat guvernul liberal mediul economic și noi observăm că toți indicatorii sunt în jos.

Până în momenul de față preocuparea domului ministru nu a fost pentru cei care decontează această criză, adică pentru cei care au credite, ci doar pentru cei care dau credite”, a subliniat Daniel Suciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie