Florin Cîțu, despre PNRR: Dacă tu ai semnat contracte de 30 de miliarde de euro și încasezi doar 15, diferența trebuie să o plătești de undeva – din împrumuturi cu dobândă 7%, din taxe sau tai de la investiții (VIDEO)

Publicat: 20 04. 2023, 18:15
Actualizat: 20 04. 2023, 18:34
Foto: Inquam Photos / George Calin

Senatorul Florin Cîțu, fost lider PNL, a tras un semnal de alarmă în privința PNRR, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, explicând pericolele asociate ratării reformelor și, prin urmare, pierderii fondurilor alocate prin facilitatea europeană de redresare și reziliență.

Florin Cîțu, pe B1 TV, despre PNRR: „Anul acesta este clar că tranșa a treia nu ai cum să o încasezi”

„Să presupunem că tranșa a doua, după discuții, va fi încasată, un 2,6 din ea, rămân acele două jaloane, de 143 de milioane de euro pe care îi pierdem – și eu zic că cine nu ia banii ăia ar trebui să răspundă personal, să plece acasă, nu poți să îți bați joc de banii românilor! Tot ai 2 miliarde de euro gaură, până acum”, a spus fostul premier.

„Banii ăia trebuie să vină de undeva că oamenii au semnat contractele. Ori nu plătești contractele, ori, dacă le plătești, trebuie să iei banii de undeva – și de unde îi iei? Din împrumuturi cu dobândă 7%, în loc să îi iei din PNRR cu 0, din taxe de la români ori tai din altă parte, și dacă nu tai nici de la salarii, nu dai pe nimeni afară, tai de la investiții. Deci este cea mai proastă soluție”, a explicat Florin Cîțu.

„Vor semna contracte în continuare, iar anul acesta este clar că tranșa a treia nu ai cum să o încasezi, deci anul acesta la revedere. Anul viitor, să vedem, dacă nu se face reforma pensiilor și vor admite, nu facem, iei o parte din tranșa a treia. Mergi la tranșa a patra, unde ai reforma pensiilor, iar nu iei nimic, mai stai un an de zile”, a adăugat Florin Cîu.

„După aceea, te duci, ai reforma salarizării, pe care iar nu o faci, și ajungi în 2026. Tu ai semnat contracte poate pentru toți, dar tu o să încasezi poate, nu știu, să presupunem 15 miliarde de euro, adică jumătate. Dar tu dacă ai semnat contracte de 30 de miliarde de euro, diferența, că ai semnat contracte, trebuie să o plătești de undeva. Asta este problema”, a mai spus el.