Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a explicat, pentru B1 TV, o parte dintre măsurile pe care le pregătește Guvernul PNL pentru a veni în sprijinul economiei, afectată și ea de criza declanșată de noul coronavirus. Cîțu a ținut să asigure companiile că-și vor primi banii promiși de la stat, pentru a putea trece cu bine pentru această perioadă. În schimb, el a cerut companiilor care activează în sectoarele neafectate de criză să nu întârzie cu plata taxelor, tocmai pentru ca statul să poată transfera banii respectivi spre firmele care suferă.
„Se lucrează la un pachet care e substanțial. Deja am anunțat ieri garanții pentru capital de lucru care se duce până la aproape 10 miliarde de lei plafonul, asta însemnă cu un efect de multiplicare în economie de aproape 70 de miliarde de lei. Azi am prezentat în plus măsuri pe care le va lua ANAF. Aici, ideea principală e de a nu bloca activitatea companiilor în perioada aceasta de 30 de zile de stare de urgență și încă 30 de zile apoi.
Companiile să nu se îngrijoreze, ce au de primit de la stat primesc la timp, rambursarea TVA se va face rapid. În martie mai dăm drumul la 2,5 miliarde aproape de lei TVA, iar în aprilie schimbăm puțin sistemul și facem mai rapid ramburarea TVA. E vorba de aproape 607 miliarde. Deci aproape încă 10 miliarde lei se vor întoarce în economie prin rambursarea TVA”, a explicat Florin Cîțu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Ministrul Finanțelor a subliniat că este necesar ca firmele care o duc bine în această perioadă să nu întârzie cu plata taxelor: „Sunt sectoare care suferă, dar și unele care merg acum. Aș cere sectoarelor care merg să plăteacă la timp taxele, că așa putem ajuta celelalte sectoare. Dacă lucrăm împreună, putem trece mai bine pentru această perioadă”.
Cîțu a mai precizat că a solicitat și el ca băncile să-i păsuiască o vreme pe cei care au credite: „Am semnale pozitive că se lucrează la un pachet de măsuri. Băncile și BNR vor prezenta aceste măsuri în perioada următoare”.
Despre euro, ajuns la nivelul istoric de 4,8242 lei, ministrul susține că nu ar trebui să fim îngrijorați, căci singura noastră grijă ar trebui să fie acum să existe lichiditate în piață: „Aici, majoritatea creditelor deja s-au transformat în lei, dobânzile sunt în scădere, există eforul băncilor de a amâna plata ratelor. Nu ar trebui să ne speriem foarte mult de ce se întâmplă cu euro, mai ales că a scăzut și prețul benzinei, datorită scăderii prețului petrolului. Nu cred că trebuie să îngrijorăm acum, dar BNR sigur e atentă și dacă e ceva, va interveni. Eu nu m-aș îngrijora. Să fim atenți să avem lichiditate, asta e important. Să putem să facem plăți la timp, să se plătească facturile la timp, oamenii să-și primească salariile, pensiile, ajutoarele sociale la timp, și de asta ne ocupăm să fie lichiditate în sistem”.
Florin Cîțu a insistat că oamenii trebuie să folosească mai mult mijloacele electronice de plată și chiar nu e necesar să dea buzna în magazine: „Nu ar trebui să scoată bani, ci să folosim sistemele electornice de plată. M-am asigurat cu BNR că vor funcționa. Supermaketurile spun că sunt rezerve considerabile de produse. Nu ar trebui să reacționăm chiar așa, totul va fi plătit la timp. Am împrumutat, chiar dacă am fost linșat public pentru asta, iar azi acel bufer ne ajută să facem față oricărei probleme”.