Senatorul PNL Florin Cîțu vorbește din nou despre "criza românească" și critică politica "populistă" dusă de ultimile guverne ale României.
"Combinația creștere economică-deficite mari, boala populiștilor de peste tot, este pe cale să arunce România într-o criză economică și socială", susține liberalul, arătând că actualul context economic este mult mai dificil decât cel din perioada 2007-2008.
Iată explicațiile fostului bancher, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a acestuia:
"Criza românească, o certitudine!
Combinația creștere economică-deficite mari, boala populiștilor de peste tot, este pe cale să arunce România într-o criză economică și socială.
O criză economică care apare într-un context mult mai dificil ca cel din 2007/2008.
1. Datoria publică astăzi este de 40% din PIB vs. 13% în 2007/2008.
2. În 2018 o mare parte din salariile nete scad, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat.
3. Creșterea ratei inflației de la -0.5% la 3.3% în 12 luni aduce aminte de perioadele premergătoare hiperinflației. Pentru prima parte a lui 2018, BNR estimează în cel mai roz scenariu o rată a inflației de 4%. Asta ne arată unde trebuie să ajungă dobânzile (inclusiv ROBOR) foarte repede.
4. În ultimii ani împrumuturile au fost făcute cu dobânzi la minime istorice. Atât de sectorul privat, dar și de sectorul bugetar. Creșterea dobânzilor are un impact negativ mult mai devastator. În 2017 dobânzile la care se împrumută România s-au dublat.
5. Veniturile fiscale sunt folosite aproape integral pentru plata salariilor și pensiilor (cea mai dezechilibrată situație din ultimii 18 ani).
6. Investițiile publice la minim istoric, cheltuielile cu salariile la maxim istoric, investițiile private aproape de zero.
În aceste condiții, creșterea dobânzilor în țările dezvoltate și încetinirea creșterii economice la nivel global aruncă România în criză.
România este cea mai vulnerabilă economie la un șoc negativ oricât de mic ar fi acesta. De aici și sintagma 'criză românească'".