Florin Barbu: Sper să prelungim interdicția pe importul de cerealele din Ucraina până la sfârșitul anului. Vom veni cu măsuri de sprijin pentru fermieri, pentru pierderile din 2022 (VIDEO)

Florin Barbu: Sper să prelungim interdicția pe importul de cerealele din Ucraina până la sfârșitul anului. Vom veni cu măsuri de sprijin pentru fermieri, pentru pierderile din 2022 (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre interdicția pe importul de cereale din Ucraina, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a spus că speră că măsura va fi prelungită până la sfârșitul anului. Totodată, oficialul a anunțat măsuri de sprijin pentru fermierii români, pentru pierderile din 2022.

Florin Barbu, pe B1 TV, despre cerealele din Ucraina și măsurile pentru fermieri

Întrebat despre reuniunea de miercuri din Polonia, ministrul Agriculturii a precizat: „Am avut o întâlnire la Varșovia cu cele cinci state care sunt afectate de războiul din Ucraina. Vorbim aici de Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia și România. Am semnat o poziție comună privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina. Această poziție comună a fost pusă cel puțin până la sfârșitul acestui an. Mai mult de atât, sunt sigur că vom merge cu această declarație în fața Comisiei Europene și suntem siguri că vom avea un acord pozitiv pe acest lucru”.

„Vreau să asigur fermierii români că în perioada aceasta, până la 15 septembrie, cerealele din Ucraina nu vor ajunge prin import în România. Lucrul acesta este interzis de către Uniunea Europeană. Sper să prelungim acest acord până la sfârșitul anului. Vreau să vă asigur că fermierii români nu o să aibă probleme pentru a face exportul cerealelor către contractele pe care le au încheiate. Mai mult de atât, vom veni sigur cu măsuri de sprijin pentru fermieri, pentru perioada anului 2022 când au avut aceste pierderi de venituri în contabilitatea fiecăruia”, a adăugat Florin Barbu, care a vorbit și despre reducerea prețurilor la alimente.

„Chiar astăzi am avut o discuție cu colegii mei de la Ministerul Economiei și Ministerul Transporturilor. Este un comitet de lucru pentru a fluidiza, practic, Portul Constanța, astfel încât atât produsele care vin pe tranzit din Ucraina, cât și produsele fermierilor români să nu aibă probleme în a fi comercializate. Ne preocupăm de acest lucru și, v-am spus, acest grup vom ține săptămânal aceste ședințe și sunt sigur că vom găsi variantele cele mai bune astfel încât fermierii români să fie protejați și să nu aibă probleme pe exportul de cereale”, a mai spus ministrul Florin Barbu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`