Fitch: România – alături de Uganda, Rwanda și Kenya – singura țară din UE cu deficite gemene de peste 7% din PIB
România se află în clubul ”select” al statelor emergente cu deficite gemene (bugetar și de cont curent sau deficit comercial) de peste 7% din PIB, alături de țări precum Tunisia, Kenya, Uganda, Rwanda, România și Maldive, avertizează agenția de rating Fitch.
E abia începutul, importatorii neți de mărfuri vor pierde și mai mult
Ponderea piețelor emergente cu deficite bugetare și de cont curent de 4% din PIB sau mai mult ar urma să atingă un nivel record în acest an, a avertizat agenția, într-un raport transmis investitorilor, în contextul în care creșterile de preț cauzate de războiul din Ucraina vor agrava impactul pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.
Invazia Ucrainei de către Rusia din februarie a dus la creșterea prețurilor la alimente, carburanți și îngrășăminte, în timp ce creșterile globale ale ratelor dobânzilor au contribuit la adâncirea volatilității, în contextul în care piețele emergente erau încă în proces de revenire după criza generată de pandemie.
Creșterea prețurilor la alimente sporesc presiunile sociale cu care se confruntă guvernele, a mai avertizat agenția de rating. Fitch a remarcat că soldurile de cont curent ale exportatorilor de mărfuri se îmbunătățesc datorită prețurilor ridicate, dar a precizat că importatorii neți de mărfuri vor „pierde” și se vor adapta lent șocului inflaționist.
Ce sunt deficitele gemene și ce indică ele
Expresia „deficite gemene” (twin deficits) a fost folosită iniţial pentru a descrie situaţia apărută în SUA în perioada 1981-1998 – situaţie caracterizată prin coexistenţa unor mari deficite bugetare şi ale balanţei comerciale. Aceste deficite gemene ajung să „indice dezechilibre macroeconomice, însemnând că deficitele bugetare depind de finanțarea netă externă. Acestea fiind spuse, deficitele gemene din unele piețe emergente reflectă împrumuturi pentru proiecte și, prin urmare, sunt efectiv prefinanțate”, explică economiștii din cadrul Fitch.