Fitch: România – alături de Uganda, Rwanda și Kenya – singura țară din UE cu deficite gemene de peste 7% din PIB

Fitch: România - alături de Uganda, Rwanda și Kenya - singura țară din UE cu deficite gemene de peste 7% din PIB
România - singura țară din UE cu deficite gemene de peste 7% din PIB, sursă foto: Pixabay

România se află în clubul ”select” al statelor emergente cu deficite gemene (bugetar și de cont curent sau deficit comercial) de peste 7% din PIB, alături de țări precum Tunisia, Kenya, Uganda, Rwanda, România și Maldive, avertizează agenția de rating Fitch.

E abia începutul, importatorii neți de mărfuri vor pierde și mai mult

Ponderea piețelor emergente cu deficite bugetare și de cont curent de 4% din PIB sau mai mult ar urma să atingă un nivel record în acest an, a avertizat agenția, într-un raport transmis investitorilor, în contextul în care creșterile de preț cauzate de războiul din Ucraina vor agrava impactul pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.

Mărfuri, sursa foto: Pixabay

Invazia Ucrainei de către Rusia din februarie a dus la creșterea prețurilor la alimente, carburanți și îngrășăminte, în timp ce creșterile globale ale ratelor dobânzilor au contribuit la adâncirea volatilității, în contextul în care piețele emergente erau încă în proces de revenire după criza generată de pandemie.

Creșterea prețurilor la alimente sporesc presiunile sociale cu care se confruntă guvernele, a mai avertizat agenția de rating. Fitch a remarcat că soldurile de cont curent ale exportatorilor de mărfuri se îmbunătățesc datorită prețurilor ridicate, dar a precizat că importatorii neți de mărfuri vor „pierde” și se vor adapta lent șocului inflaționist.

Ce sunt deficitele gemene și ce indică ele

Expresia „deficite gemene” (twin deficits) a fost folosită iniţial pentru a descrie situaţia apărută în SUA în perioada 1981-1998 – situaţie caracterizată prin coexistenţa unor mari deficite bugetare şi ale balanţei comerciale. Aceste deficite gemene ajung să „indice dezechilibre macroeconomice, însemnând că deficitele bugetare depind de finanțarea netă externă. Acestea fiind spuse, deficitele gemene din unele piețe emergente reflectă împrumuturi pentru proiecte și, prin urmare, sunt efectiv prefinanțate”, explică economiștii din cadrul Fitch.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)