Fitch, atenționare către țara noastră: Deficitul bugetar ridicat provoacă presiuni negative asupra ratingului României

Fitch, atenționare către țara noastră: Deficitul bugetar ridicat provoacă presiuni negative asupra ratingului României
Sursa Foto: Hepta

Analiștii de la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings au transmis că România ar trebui să ia rapid măsuri pentru a limita creşterea deficitului bugetar, care devine cel mai mare din Uniunea Europeană, pentru a evita să-şi piardă ratingul din categoria investment-grade („recomandat pentru investiţii”).

Statul ar putea fi nevoit să îngheţe cheltuielile

Statul de la Marea Neagră, care are cel mai scăzut calificativ din categoria „investment-grade” de la toate marile agenţii de evaluare financiară, ar putea fi nevoit să îngheţe cheltuielile şi să crească veniturile pentru a-şi reduce din 2027 deficitul spre limita UE de 3% din PIB, se arată într-un raport publicat marţi de analiştii Federico Barriga Salazar şi Gergely Kiss de la Fitch, scrie Bloombeg, citat de Agerpres.

Deficitul bugetar este în grafic pentru a se diminua la 5,8% din PIB, de la un nivel estimat de 7% din PIB în 2024, fără un efort semnificativ de austeritate fiscală. Procesul mai lent va declanşa o creştere a datoriei publice spre 80% din PIB în 2037, un nivel „extrem de ridicat pentru România”, care ar depăşi media din ţările cu un rating similar.

„Presiunile negative asupra ratingului ar putea creşte”

Salazar şi Kiss au apreciat că „presiunile negative asupra ratingului ar putea creşte, în special dacă există efecte adverse de contagiune de pe urma slăbiciunii fiscale la adresa credibilităţii politice”, adăugând că România ar putea avea nevoie de mai mult de patru ani pentru reducerea datoriei publice.

Agenţia de rating Fitch consideră că economia României va înregistra o creştere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) şi fondurile de redresare şi rezilienţă vor continua să susţină creşterea şi investiţiile pe termen mediu.

„Agenţia Fitch estimează că datoria publică raportată la PIB va înregistra o creştere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, şi cu nivelul medianei actuale „BBB”, care se situează la 58,3%”, se subliniază în comunicat.

Principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt reducerea susţinută a deficitului bugetar, care ar influenţa şi o scădere pe termen mediu a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut, precum şi îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`