Antreprenorii se tem de un nou val al pandemiei, așa că rămân cu afacerile la nivel de supraviețuire. Motiv pentru care nici nu vor să facă angajări cel puțin până în toamnă.
Anul de pandemie a constrâns oamenii de afaceri să își conserve investițiile și să nu facă niciun pas riscant. Așa că antreprenorii și-au restructurat afacerile, și-au optimizat costurile și schemele de personal, iar proiectele de dezvoltare sunt lăsate în stand by informează B1 TV în cadru știrilor B1, prezentate de Ștefan Pășcuță.
Potrivit unui studiu efectuat printre managerii companiilor, piața muncii nu se va deschide cel puțin până la toamnă, marea majoritate a investitorilor așteptând ca veștile bune privind evoluția pandemiei să se confirme.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Astfel, aproape două treimi dintre managerii chestionați afirmă că vor relua angajările la toamnă, iar peste 30% abia în 2022. Numai unul din 10 angajatori spune că va face angajări în următoarele 3-5 luni.
Iar motivele sunt multiple. Peste 60% dintre angajatori spun că se tem de un val patru al pandemiei, peste 20% spun că nu sunt încă pregătiți să facă angajări pentru că activitatea firmei este încă afectată de criză, un sfert dintre ei afirmă că nu găsesc angajații potriviți, iar aproape 10% spun că și-au restructurat activitatea în așa fel încât nu mai au nevoie de personal suplimentar.
Cât despre salariile angajaților, lucrurile stau la fel de pesimist. Întrebați dacă vor crește salariile în 2021, aproape 70% dintre cei chestionați au spus că ”NU” și numai 12% au răspuns afirmativ. Ceilalți au explicat că încă nu știu ce vor face cu veniturile salariaților.
Dintre cei care vor să crească salariile, cei mai mulți, peste 50% au indicat o majorare între 3 – 10%.
Economistul Adrian Negrescu a declarat, pentru B1 TV, că patronii nu fac angajări pentru că se tem de un eventual val patru al pandemiei, dar și pentru că nu au bani.
„Există o mică mare problemă în economia românească în acest moment, dincolo de creșterea economică consemnată de Institutul Național de Statistică (INS) – e o criză puternică de bani, firmele nu au bani să investească, abia au bani să-și plătească angajații. Există un blocaj financiar care se acutizează de la o lună la alta și, în aceste condiții, e greu pentru o companie să-și facă un plan de dezvoltare, să-și reia actvitatea la putere maximă, în condițiile în care vedem ce se întâmplă cu vaccinarea, care sunt temerile legate de acest al patrulea val COVID care ar putea veni în toamnă, așa încât cei mai mulți au adoptat politica pașilor mărinți: fac măsuri una câte una și abia din toamnă vom vedea primii muguri ai revenii economice în economia reală”, a explicat Negrescu, pentru B1 TV.
Economistul a spus apoi că firmelor le va fi foarte greu să-și revină, dat fiind că băncile nu finanțează acum afacerile. Bancherii se tem și ei de efectele pandemiei și sunt dispuși să finanțeze doar companiile deja solide.
„Nu e cazul a peste 80% din companii care, în această perioadă, s-au văzut cu afacerile căzând vertiginos, schemele de personal date peste cap și încasările la o limită extremă. Aproape 80% din economia românească putem spune că se află la Terapie Intensivă, susținută de acești stimuli oferiți de Guvern, de la șomajul tehnic până la acele credite pentru investiții, dar care, în următoarele luni, vor fi retrase. Multe dintre firme, circa 60.00 de companii, vor avea în față spectrul insolvenței și al falimentului. Vedem deja că multe compani practic s-au închis. Numărul companiilor lichidate a crescut semnificativ în primele patru luni ale anului”, a mai afirmat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.
În opinia economistului, piața muncii va înregistra un reviriment în toamnă și anul viitor, când 47% din companii vor căuta oameni cu experiență și 39% vor căuta oameni a căror pregătire profesională e mai mare. Pentru angajați, însă, va fi destul de dificil să găsească un salariu mai mare în următorul an. „Poate la stat, unde salariile au înghețat, iar sporruile se acordă în continuare”, a mai completat Adrian Negrescu.