Care sunt firmele care au beneficiat de ajutoare de la stat în valoare de aproximativ 500 de milioane de lei
Mai mulți oameni de afaceri au primit ajutoare de stat în valoare de aproximativ 500 de milioane de lei pentru companiile pe care le controlează. În total, este vorba despre nouă firme, acordurile de finanțare, acordate în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor majore, fiind semnate de ministrul Finanțelor, informează Cotidianul.
Una dintre firmele care au primit ajutor de la stat este Therme Nord Bucureşti SRL, companie înființată de omul de afaceri sibian Stelian Iacob și de austriecii de A-HEAT Allied Exchange Technology. Firma are 73,5% capital românesc şi 26,5% capital austriac. Investiția totală s-a ridicat la 50 de milioane de euro.
Nu este prima dată când Therme beneficiază de ajutor de la stat, și la înființare firma primind o scutire de taxe și impozite. În 2016, compania a beneficiat de un ajutor de stat de 6,6 milioane euro, adică 22% din valoarea inițială a investiției de 29,5 milioane euro, conform datelor anunțate atunci de Ministerul Finanțelor, citate de Profit.ro.Finanțat de stat în cadrul Programului multi-anual de ajutoare de stat pentru dezvoltare regională, complexul Therme transformă apa geotermală captată de la o adâncime de 3.100 m, în zona comunei Balotești, județul Ilfov.
De finanțare de la stat a beneficiat și firma MG TEC, deținută de soții Ioan și Irina Tecar din Dej. Compania are ca obiectiv principal de activitate fabricarea produselor de uz gospodăresc şi sanitar, din hârtie sau carton. Ajutorul de la stat a fost solicitat pentru înființarea unei unităţi de producţie pentru fabricarea produselor de uz gospodăresc şi igienico-sanitare, din celuloză şi maculatură.
Și grupul format din societățile Teraplast, Teraglass și Depaco a primit ajutoare de la stat. Cel mai important acționar al grupului este Dorel Goia. Potrivit surseu citate, Teraplast se ocupă cu fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastic și a cerut ajutor pentru extinderea capacităţii de producţie pentru anumite categorii de produse.
Teraglass Bustrița are ca principal obiect de activitate fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii.
Iar Depaco a solicitat ajutor pentru crearea unei noi unităţi de producţie pentru fabricarea de învelitori din ţiglă metalică şi minirulouri din tablă.
Pe lista companiilor care beneficiază de ajutor de la stat apare și Romaqua Group, deținută de Octavian Crețu. Aceasta a cerut ajutor pentru extinderea capacităţii de producţie la Azuga şi a capacităţii de depozitare.
În total, în cazul celor nouă proiecte a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 491,2 milioane de lei, dintr-un buget alocat de 614 milioane de lei.