Demisia lui Emil Boc ar putea fi o avertizare pentru politicienii est-europeni, iar protestele din România indică o schimbare de viziune a cetăţenilor din fostele state comuniste, susţine un cercetător român din Statele Unite, într-un comentariu publicat în ediţia online a Financial Times.
Potrivit lui Cornel Ban, autorul articolului, această demisie ar putea semnala că preţul social al austerităţii şi privatizarea unor servicii de bază nu mai pot fi ignorate de politicienii est-europeni în această perioadă și că retragerea lui Emil Boc este într-adevăr o mișcarea calculată, nu doar un răspuns la adresa protestelor din țară, din ultima perioadă.
De asemenea, Cornel Ban consideră că protestele au servit nu numai ca supapă pentru frustrarea antiguvernamentală, ci şi ca loc de deliberare în legătură cu reformele necesare.
Tocmai de aceea, Ban consideră demisia lui Emil Boc ”canarul din mină pentru regiune”, o mutare cu semnificații mai largi decât cele politice, de suprafață.
Cornel Ban este director adjunct al Programului Studii de Dezvoltare la Institutul Watson pentru studii Internaţionale din cadrul Universităţii Brown din Rhode Island.