22% din laptele produs în România ajunge să fie procesat în fabricile locale. Astfel, România înregistrează cea mai mare ruptură între fermă și fabrică la nivelul Uniunii Europene. În 2013, media la nivelul blocului comunitar era de 92%, potrivit Ziarul Financiar.
Din cele circa 1 milion de bovine din România, majoritatea se regăsesc în gospodării. Acestea sunt axate, mai mult, pe producția pentru propriul consum și nu vând către marii procesatori.
”Nu am încercat să vând fabricilor pentru că nu am o cantitate foarte mare. Vând doar prin sat şi am pus anunţuri pe OLX. Este o diferenţă foarte mare între preţul pe care-l oferă fabricile şi cel cu care vindem noi. Nimănui nu i-ar conveni să-l dea aşa”, afirmă Marius Constantin din Vidra, județul Ilfov. Marius are 12 vaci de lapte.
Pe OLX, micii fermieri plasează anunțuri publicitare în care litru de lapte se vinde cu 3 lei, față de 1 leu cât spun ei că oferă fabricile mari din România.
De altfel, un litru de lapte Napolact cu 3.5% grăsime costă aproximativ 4.5 lei.
Dacă prețul mic oferit de marii procesatori de lapte îi face nemulțumiți pe fermieri, fabricile nu cumpără materia primă care nu respectă normele europene. Având în calcul aceste aspecte, pentru un agricultor care are mai puțin de zece vaci, standardele impuse de UE sunt o povară grea și costisitoare.