Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea consideră că ar trebuie reintroduse taxele vamale și controalele fitosanitare în vămi pentru cerealele ucrainene, a declarat Răzvan Filipescu, fermier și vicepreședinte APAD, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Răzvan Filipescu a reclamat drept „infimă” suma de 10 milioane de euro pe care a alocat-o Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor români care au fost afectați de efectele războiului din Ucraina.
„Noi considerăm și noi am trimis deja Ministerului Agriculturii propunerile noastre. Pentru a echilibra piața și pentru a evita aceste distorsiuni, cred că cel mai important ar fi să se reintroducă taxele vamale și, mai important de atât, controalele fitosanitare în vamă, pentru a monitoriza foarte strict calitatea mărfii care intră în România și automat pe piața europeană”, a declarat vicepreședintele APAD
„Ulterior, vorbim și de compensații. Suma, clar, care este de 10 milioane, chiar dacă o dublează ministerul, este o sumă infimă. Noi nu suntem de acord cu ea. Apreciem că a existat un dialog la nivelul Ministerului Agriculturii. Am înțeles că se va lua ca dată de referință pentru plata compensațiilor data de 3 februarie, dar noi susținem în continuare că trebuie să se acorde acele granturi pentru capital de lucru, pentru zona de AGRI-FOOD, așa cu s-a întâmplat în anul 2022, și se poate lua în calcul și acea subvenție la hectare, după modelul polonez”, a continuat el.
Daniel Radu, vicepreședinte la Forța Fermierilor, a vorbit la rândul său despre valoarea despăgubirilor și s-a arătat de părere că problema „ține atât de bucătăria internă a fiecărei țări (…), cât și de felul în care s-au făcut jocurile la Bruxelles”.
„Este foarte bine că s-au pus în mișcare aceste proceduri, fiindcă s-a acordat deja suma de 10 milioane de euro plus a doua tranșă de măsuri. Noi, fermierii, apreciem faptul că se vor acorda aceste ajutoare doar pentru producătorii de cereale, pentru fermieri, și nu pentru aceia care fac comerț cu cereale, ceea ce este un lucru foarte bun. Din punctul acesta de vedere, noi suntem mulțumiți la acest capitol”, a declarat Daniel Radu.
„Apoi, felul în care s-au făcut calculele, asta este o cu totul altă problemă – metodologia de calcul a acestor despăgubiri, care ne-a făcut ca noi, România, să avem o sumă mai mică decât Bulgaria și Polonia. Asta este cu totul altă problemă, care ține atât de bucătăria internă a fiecărei țări, prin felul în care au prezentat datele către Comisia Europeană, cât și de felul cum s-au făcut jocurile la Bruxelles”, a adăugat el.