Fermierii români, afectați de războiul din Ucraina. Petre Daea: N-au putut să își valorifice producția și iată că anul acesta avem doar 2 milioane de tone de cereale la export (VIDEO)

Fermierii români, afectați de războiul din Ucraina. Petre Daea: N-au putut să își valorifice producția și iată că anul acesta avem doar 2 milioane de tone de cereale la export (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre efectele resimțite de fermierii români din cauza războiului din Ucraina, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a precizat că „anul acesta avem doar 2 milioane de tone” de cereale la export, o scădere semnificativă față de anii anteriori.

Petre Daea, pe B1 TV, despre efectele războiului din Ucraina asupra agriculturii românești

Întrebat dacă ostilitățile din țara-vecină au avut o influență negativă asupra agriculturii românești, ministrul Petre Daea a confirmat: „Sigur că da – și nu numai asupra agriculturii noastre, (n.r. – ci) și a celorlalte țări care se află în proximitatea conflictului, iar lucrurile acestea le-am prezentat în detaliu la Consiliul de Miniștri care a avut loc în luna ianuarie la Bruxelles, în prezența comisarului pentru agricultură, care la rândul domniei sale a prezentat o situație care se asemăna cu situația prezentată de noi”.

„S-a declanșat de acolo dorința aceasta de sprijin pe care au cerut-o state, între care și România. Am fost alături de Polonia, de Bulgaria, de Ungaria, de Cehia și Slovacia”, a adăugat oficialul.

Conflictul, spune el, „a schimbat multe lucruri, din nefericire, în rău, nu îi bine”.

„Iată că a avut influență și asupra comerțului cu cereale. O parte însemnată de cereale și de plante oleaginoase din Ucraina au intrat în România la prețuri mai mici și de aici blocajul valorificării produselor agricole ale fermierilor, care la ora actuală le au în depozite și, evident, n-au putut să le valorifice pentru a-și putea recupera cheltuielile pe care le-au făcut în vederea executării lucrărilor specifice din această primăvară”, a continuat Petre Daea.

Întrebat dacă are și o evaluare a impactului, ministrul Agriculturii a răspuns: „Sigur că da. Desigur, am făcut aceste evaluări și la Comisie, și Comisia a prezentat. În România au intrat aproape 3 milioane de tone de cereale și plante oleaginoase, știindu-se că România a fost și este, prin natura lucrurilor, un exportator important și cel mai important exportator de cereale din Uniunea Europeană din bazinul Mării Negre”.

„Fermierii n-au putut să își valorifice producția și iată că față de anul cu un an de zile în urmă, când aveam 4 milioane tone de cereale la export, anul acesta avem doar 2 milioane de tone”, a mai spus social-democratul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`