Fermierii pot solicita, începând de vineri, sprijin financiar pentru atenuarea pierderilor suferite din cauza pandemiei
Începând de vineri, fermierii români pot solicita sprijinul financiar acordatpentru atenuarea efectelor generate de criza epidemicăîn sectorul zootehnic – bovine, ovine, caprine, dar şi în cel vegetal – legume-fructe şi cartofi, conform Agerpres.
Acest sprijin financiar este acordat prin măsura 21 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.
APIA a lansat trei scheme noi de sprijin pentru fermieri. Cererile pot fi depuse începând de vineri
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat trei noi scheme de sprijin pentru fermierii și IMM-urile care au avut de suferit din cauza efectelor coronavirusului.
Potrivit APIA, fondurile disponibile în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor se ridică la 150 de milioane de euro, iar depunerea solicitărilor se va face în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020.
Măsura se adresează agricultorilor sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.
Acest sprijin financiar are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități care pune în pericol continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în sectoarele antemenționate, acestea fiind cele mai afectate de impactul noului coronavirus de tip SARS-CoV-2.
Fermierii, sprijiniţi în vederea menţineriiviabilităţii fermelor
Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniți în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității fermelor.
”Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidităţi care periclitează continuitatea activităţilor agricole, respectiv a producţiei primare în agricultură, în sectoarele antemenţionate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19. Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniţi în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei şi menţinerea viabilităţii fermelor”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții APIA.
Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă.
Printre cei care pot beneficiadeacest sprijin temporar cu caracter excepțional se numărăfermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislației naționale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, și/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.
Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepţional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, precum şi sectoarelor legume-fructe şi cartofi, însoţite de documentele generale şi specifice, pot fi depuse la centrele judeţene/locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al Municipiului Bucureşti sau transmise prin fax, poştă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiţia asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.