Fed a tăiat dobânda cheie, o premieră pentru ultimii 4 ani. Economiștii prognozează că e prima dintr-o serie de reduceri în acest an și în 2025

Fed a tăiat dobânda cheie, o premieră pentru ultimii 4 ani. Economiștii prognozează că e prima dintr-o serie de reduceri în acest an și în 2025
sursă foto: Unsplash

Rezerva Federală a SUA (Fed) a tăiat dobânda cheie cu 0,5% și aceasta este prima reducere a ratei dobânzii de referință de la începuturile pandemiei de Covid, în efortul de a preveni încetinirea pieței muncii.

Fed utilizează datele privind șomajul și cele privind inflația pentru a decide dacă economia încetinește

Acum, costul creditelor ipotecare și cel al împrumuturilor va scădea. Pentru moment, cel puțin, mișcarea ajută la soluționarea unei dezbateri controversate asupra cât de puternică ar fi trebuit să fie Fed cu mișcarea inițială.

Cu toate acestea, pregătește terenul pentru întrebări viitoare cu privire la cât de departe ar trebui să meargă banca centrală înainte de a înceta tăierea dobânzilor.

Economiștii prognozează de altfel că reducerea de acum a ratei va marca prima dintr-o serie de reduceri în acest an și în 2025.
Astfel, odată cu diminuarea atât a locurilor de muncă, cât și a inflației, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă al băncii centrale a ales să-și reducă dobânda principală a împrumuturilor overnight cu o jumătate de punct procentual, sau cu 50 de puncte de bază, confirmând așteptările pieței.

Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind șomajul și cele privind inflația pentru a decide dacă economia încetinește și este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară.

Argumentează arătând că numărul de locuri de muncă nou-create în fiecare lună a scăzut, rata șomajului este în creștere (4,2%), dar economia continuă să crească într-un ritm solid.

Consiliul guvernatorilor se așteaptă să mai opereze o reducere cu jumătate de punct procentual în acest an, una cu un punct în 2025 și încă una cu o jumătate de punct în 2026, până la nivelul de 2,75% – 3%.

Rata șomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul lui 2024

Rata șomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul anului și să se mențină la acest nivel și în 2025. Creșterea economiei SUA este estimată la 2,1% în 2024 și 2% în 2025, similar cu nivelul previzionat în iunie de Fed.

În afara reducerilor de urgență ale dobânzilor din perioada Covid, ultima dată când FOMC a redus dobânda cheie cu jumătate de punct a fost în 2008, în timpul crizei financiare globale. Decizia de acum reduce dobânda fondurilor federale la un interval cuprins între 4,75%-5%.

În iulie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la 5,25%-5,5%, maximul ultimilor 23 de ani, continuând o luptă cu inflația care a devenit mai dificilă în ultima vreme, dar a semnalat atunci că se apropie de reducerea ratelor dobânzilor.

Această măsură de menținere a dobânzii a avut ca efect păstrarea unor rate ridicate ale dobânzilor la creditele imobiliare, împrumuturile auto etc., pentru a împiedica prețurile să continue să crească vertiginos.

În timp ce dobânda stabilește costurile de împrumut pe termen scurt pentru bănci, aceasta se răspândește în mai multe produse de consum, cum ar fi creditele ipotecare, împrumuturile auto și cardurile de credit.

Pe lângă această reducere, comitetul a indicat că ar putea reduce dobânda de referință cu alte 50 de puncte de bază până la sfârșitul anului, aproape de așteptările pieței.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)