Familiile vor fi tot mai sărace de acum înainte, spune șefa FMI, Kristalina Georgieva: „Inflația îi lovește cel mai tare întotdeauna pe cei săraci.”

Familiile vor fi tot mai sărace de acum înainte, spune șefa FMI, Kristalina Georgieva: „Inflația îi lovește cel mai tare întotdeauna pe cei săraci.”
Sursa Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Familiile vor continua să fie tot mai sărace, chiar dacă criza inflației care a determinat creșterea prețurilor globale se va încheia, a avertizat șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), anunță Financial Times.

Economia globală se confruntă cu un „viitor dificil”

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat că „valul global de inflație este în retragere” după ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a combate creșterea prețurilor.

Cu toate acestea, într-un discurs de previziune a reuniunii anuale a FMI și a Băncii Mondiale de la Washington DC, Georgieva a spus că nu vor exista „perioade de victorie” asupra scăderii inflației, care a scăzut la 1,7% atât în ​​Marea Britanie, cât și în zona euro în septembrie.

Ea a spus: „În primul rând, ratele inflației pot fi în scădere, dar nivelul mai ridicat al prețurilor pe care îl simțim în portofelele noastre va rămâne.

„Familiile sunt rănite, oamenii sunt supărați. Economiile avansate au înregistrat rate ale inflației maxime. La fel au făcut și multe economii de piață emergente.”

Inflația a tot crescut, deoarece prețurile de pe glob au explodt din cauza războiului din Ucraina, care a crescut costurile energiei și a perturbat lanțurile de aprovizionare afectate deja după pandemie.

Inflația îi lovește cel mai tare întotdeauna pe cei săraci

Georgieva a avertizat, de asemenea, că cele mai recente previziuni economice ale FMI au evidențiat că economia globală se confruntă cu un „viitor dificil” afectat de „o combinație neiertătoare de creștere scăzută și datorie mare”.

Georgieva a cerut țărilor să lucreze mai mult la măsuri care să țină sub control inflația.
Economista a adăugat: „Dar vedeți cât de rea a fost situația pentru țările cu venituri mici. La nivel de țară și la nivel de indivizi, inflația îi lovește cel mai tare întotdeauna pe cei săraci.”

Declarația sa apare în momentul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor pentru a treia oară consecutiv în acest an la 3,25%, deoarece a semnalat că creșterea slabă în zona euro devine o preocupare mai mare decât inflația.

Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat că reducerea inflației este „pe drumul cel bun” și că au existat „surprize” în datele mai slabe decât se aștepta despre activitatea economică, deși nu se așteaptă la o recesiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:59 - Diana Stoica (USR), despre întrebarea pe care PSD vrea să o propună la referendumul lui Nicușor Dan: E absurd. Nu e nevoie de un referendum, ca să știi că ai o mare problemă cu drogurile în România (VIDEO)
15:54 - Elon Musk, în conflict deschis cu vicepreședinta Comisiei Europene. Cum a descris-o pe Vera Jourova, care îl numise „promotorul răului”
15:52 - Bernadette Szocs, victorie la dublu, la Campionatul European Individual. Ovidiu Ionescu, Adina Diaconu, Andreea Dragoman şi Eliza Samara mai participa la campionat
15:42 - Din disperare că nu mai găsesc soldați, brigăzile armatei ucrainene realizează reclame care transmit că înrolarea este „sexy”: „Vino alături de noi și femeile te vor iubi”
15:32 - Daniel Fenechiu, despre referendumul lui Nicușor Dan: PSD a declarat că îl susține, dar trebuie să și demonstreze. PNL crede că este binevenit (VIDEO)
15:22 - De ce a refuzat, de fapt, Oana Roman să participe la Asia Express: “Le-am spus foarte clar”
15:17 - Inundațiile majore din sud-estul Franței provoacă pagube semnificative și întreruperi de curent
15:09 - Regele Charles, în vizită în Australia, prima călătorie de lungă durată după ce a fost diagnosticat cu cancer. În urmă cu opt luni părea de neconceput
15:03 - Cum a prezis The Terminator, filmul lui James Cameron, fricile cu privire la AI, acum 40 de ani
14:59 - Prima reacție a NATO, după ce o țintă aeriană de mici dimensiuni ar fi intrat în spațiul aerian al României. Mark Rutte a lăudat autoritățile române pentru reacția avută