În absența plafonării prețului gazelor, factura consumatorilor casnici ar putea crește în medie cu 150 de lei de la 1 ianuarie 2025, avertizează Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Parlamentul are de corectat o eroare în lege, dar acest lucru nu pare pe lista priorităților.Î n timp ce prețul gazelor este plafonat pentru consumatorii casnici până la 31 martie 2025, legea spune că plafonarea prețului cu care producătorii vând gaze către furnizori expiră pe 31 decembrie 2024.
„La 1 ianuarie se termină plafonarea prețului cu care furnizorii achiziționează gazele de la producători, respectiv 120 de lei pe MWh. Plafonarea ar fi trebuit prelungită în Parlament, însă proiectul de lege este încă la comisii în Camera Deputaților.
De trei luni cerem clarificări. Nu avem vreo informație că se va schimba ceva până la 1 ianuarie”, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, citat de HotNews.ro.
Prețul gazelor pentru consumatorii casnici este plafonat la 0,31 lei/kWh, dar expirarea plafonării prețului pentru furnizori poate crește prețul afectând facturile românilor la gaze în medie cu 150 lei pe lună.
Prețul gazelor în Uniunea Europeană a crescut față de iarna precedentă, iar de la 1 ianuarie 2025 expira ultimele contracte dintre Ucraina și Gazprom prin care era permis tranzitul gazelor rusești pe teritoriul