Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că în perioada următoare ar trebui să ne așteptăm la facturi mai mici, la gaze naturale, iar în ceea ce privește energia electrică, facturile vor scădea pentru românii care se încadrează cu un consum de peste 300 de kilowați/oră pe lună.
„Recent, noi am coborât plafoanele aplicabile producătorilor de energie electrică, dar și de gaze naturale.
Asta înseamnă că furnizorii, cei care ne trimit factura acasă, vor avea acces la o energie sau la gaze naturale mai ieftine.
Toate celelalte componente de pe lanț – tarifele, taxele – sunt fixe, drept pentru care ne așteptăm la o scădere în facturile românilor la gaze naturale pentru toată lumea, pentru că este același plafon de 0,31 lei kilowatt/oră la consumatorul final. Repet, achiziția gazelor va fi mai ieftină pentru furnizor.
La energie electrică, cel puțin pentru românii care se încadrează cu un consum de peste 300 de kilowați/oră pe lună și acolo ne așteptăm să vedem scăderi”, a precizat ministrul Energiei, la Antena 3 CNN.
Sebastian Burduja a dat mai multe detalii despre cum vor fi calculate facturile românilor la energia electrică.
„Da, pentru românii care au un consum mai mare de 300 kilowați/oră, categoric facturile ar trebui să scadă.
Pentru cei care au acel plafon de 0,68 lei kilowatt/oră, adică până într-o 100 de kilowați/oră, acel preț reglementat al energiei electrice este categoric mai mic decât ce vedem astăzi pe piață.
Deci acolo este imposibil sau foarte greu să mai scadă facturile sub acel plafon. Este cazul facturilor lunare de 38 de lei, de peste 40 de lei, deci este un cost totuși rezonabil”, a mai explicat ministrul Energiei.
Amtintim că Guvernul a adoptat pe data de 28 martie Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.
„Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale.
Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”, conform unui comunicat al ministerului.