Administrația Prezidențială urmează să plătească sume colosale pentru energia electrică, în perioada 1 ianuarie – 3 aprilie.
Mai exact, Administrația Prezidențială va plăti nu mai puțin de 980.000 de lei pentru această perioadă, potrivit unui anunț de atribuire publicat de Președinția României pe portalul oficial al achizițiilor publice, citat de jurnalul.ro.
Asta înseamnă un cost de 50.000 de euro lunar. Achiziția a fost făcută în ultimele zile ale anului 2022, prin atribuire directă, fiind invocată o extremă urgență care nu putea fi prevăzută.
Pentru tot anul trecut, Administrația Prezidențială a plătit, pentru energia electrică, aproximativ 722.000 de lei. Președinția a mai contractat gaze naturale, de aproximativ 800.000 de euro, dar și servicii de deszăpezire în valoare de 28.000 de euro.
Așadar, Administrația Prezidențială va consuma, în intervalul 1 ianuarie – 3 aprilie 2023, energie electrică în valoare totală de aproape un milion de lei.
Informația este furnizată de SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), unde a fost publicat, zilele trecute, un anunț de atribuire, conform căruia instituția condusă de președintele României, Klaus Iohannis, a cumpărat curent electric fără licitație, la urgență.
Astfel, potrivit sursei citate, Administrația Prezidențială a contractat energie electrică, pentru „locațiile stabilite de beneficiar”, prin atribuire directă, prețul maxim pe care instituția arăta că era dispusă să-l achite fiind de 823.354,62 de lei fără TVA.
Autoritatea contractantă a impus și două criterii de atribuire, precizând că va cântări decizia de a parafa afacerea, bazându-se, în primul rând, pe prețul ofertei (90 la sută), dar, în al doilea rând, pe furnizarea de energie verde (10 procente).
Pentru cele patru luni, Administrația Prezidențială a ales, din trei companii care s-au arătat interesate să furnizeze curent electric Palatului Cotroceni, o singură ofertă, precizând că atribuirea contractului se va face fără publicarea prealabilă a unei invitații de participare la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nefiind organizată nici vreo licitație electronică.