Un nou magazin online, care promite reduceri semnificative la diverse produse electronice, pare să aibă toate „ingredientele” unei înşelătorii organizate, aflată în plină desfăşurare.
Denumit fabricadediscounturi.ro, site-ul oferă reduceri de până la 50% la produse de ultimă generaţie, sub pretextul că le preia direct din fabrică. Lucru greu de crezut în cazul unor branduri ca Samsung sau Apple.
Procentul reducerilor nu este, însă, nici pe departe cea mai mare suspiciune pe care o ridică proaspătul magazin. O serie de indicii în acest sens le oferă bloggerul Vali Petcu, pe zoso.ro:
– firma este înființată în iunie 2014, iar la Registrul Comerțului figurează cu un email si telefon false
– site-ul e un WordPress cu un plugin WooCommerce, varianta cea mai ieftină de a face un site de comerț electronic
– banii nu se returnează dacă clientul anulează comanda, iar comanda poate fi anulată dintr-o sumedenie de motive
– nu se se poate plăti decât cu cardul
– singurul acționar și administrator este un cetățean israelian, pe nume Ben Yehuda Yuval
Magazinul nu este, însă, o „ţeapă” finalizată, după cum se atenţionează pe arhiblog.ro:
„Nu au trecut cele 40 de zile din termenii pe care i-au acceptat cei care au cumpărat, deci momentan nu e nimic ilegal. Dacă, să zicem peste 30 zile, compania din spatele magazinului face o plătă de 3 sau 5 milioane de euro din contul său către un offshore din Belize, care cică e furnizorul lor, și apoi declară falimentul, nu e nimic ilegal. Firma a fost de bună credință, offshore-ul din Belize n-a livrat. Poftiți, băncilor, luați-mi banii! Ah, nu am nici un ban? Eh, asta e, voi să fiți sănătoase, hai pa! De aia exista capitalul social. de 200 de lei”.
În urma scandalului iscat, zoso.ro mai anunţă că „Libra Bank a admis într-un final că riscul e prea mare și, deși s-a bucurat la început de un client care îi aducea atât de mult trafic, a ales să nu riște, și a încetat colaborarea cu ei”.
În plus, unul dintre reprezentanţii produselor vândute pe fabricadediscounturi.ro susţine că nu a trimis niciun produs acestei firme.
„In urma sesizarilor pe care le-am primit din partea multor persoane, am observat ca modelul UTOK i700 este comercializat pe site-ul fabricadediscounturi.ro la un pret foarte mic. Desi este un pret foarte avantajos, dorim sa va atragem atentia ca UTOK nu a distribuit produse catre E-Flash Sales SRL, firma ce detine site-ul in cauza. Drept urmare, pretul afisat pe site-ul respectiv nu este justificat si nu garanteaza livrarea tabletei UTOK i700 catre cumparatori”, se arată într-o reacţie postată pe blogul UTOK.
Pentru ca totul să pară legitim, Fabrica de Discounturi a lansat şi un spot publicitar, care rulează deja la mai multe televiziuni: