În urmă cu doar câțiva ani a apărut o mișcare pe care fizicianul indian și activist Vandana Shiva a numit-o „monocultură a minții” și care a dominat valorile occidentale și stilurile de viață.
Liderii de afaceri sunt acum îngrijorați de faptul că ideea unei piețe globale unice formată din consumatori începe să se dezintegreze ca urmare a extinderii și a inegalităților diferitelor credințe fundamentale, informează Huffington Post.
Experții spun că progresele rapide în tehnologie trag lumea în direcții opuse și că modul în care factorii de decizie politică, întreprinderile și societatea civilă se ocupă de ritmul extraordinar de schimbare vor determina direcția societății umane.
Pe de altă parte vedem că tehnologia înseamnă crearea unei mai mari transparențe și a rețelelor globale puternice. Recentul acord global fără precedent în Paris vrea să încerce limitarea schimbărilor climatice scăpate de sub control.
Dar, pe de cealaltă parte a ecuației, există un număr tot mai mare de oameni care se simt privați de drepturi civice și sunt furioși la inegalitatea tot mai mare între bogați și săraci, exemplificată în această săptămână de raportul Oxfam, conform căruia cei mai bogați 62 de oameni din lume sunt la fel de bogați ca jumătate din populația întregului mapamond.
Peter Lacy, director la nivel mondial pentru servicii de durabilitate la compania de servicii Accenture, spune că este o concepție greșită de a gândi că lumea a fost vreodată pe o cale liniară pentru globalizare și că nu au fost niciodată variații regionale și locale.
Dar el subliniază faptul că progresele tehnologice, cum ar fi robotica, amenință să deraieze globalizarea dacă un numar tot mai mare de locuri de muncă sunt eliminate și numărul celor bogați continuă să crească puternic.
„Ne confruntăm cu o alegere puternică a modului în care vom utiliza aceste noi tehnologii”, conform Huffington Post, la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos.