Exporturile militare ale României au crescut cu 50% anul trecut. Cine a fost clientul principal

Exporturile militare ale României au crescut cu 50% anul trecut. Cine a fost clientul principal
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Valoarea totală a exporturilor militare din România a crescut în 2021, cu peste 50% , comparativ cu anul 2020.  Principalul client a fost reprezentat de Israel, cu o pondere de 29% din total, conform datelor consultate de Profit.ro.

″În anul 2021, au fost realizate exporturi definitive de produse militare în valoare totală de 177 milioane euro, din care 109 milioane euro au fost efectuate prin licenţe individuale, iar 67 milioane euro prin licenţe globale.”  se arată într-un document oficial analizat de sursa citată.

Exporturile militare ale României – mai mari cu peste 50% anul trecut

„Comparativ, în anul 2020, s-au înregistrat exporturi definitive de produse militare raportate de operatorii economici în valoare de 116 milioane euro, din care 109 milioane euro au reprezentat exporturile definitive efectuate prin licenţe individuale”, se arată în document.

În ceea ce privește exportul pe regiuni, cel mai mult s-a exportat din România în Orientul Mijlociu.  Este vorba despre 63 milioane euro, iar principalul client  la nivel regional, dar și la nivel global a fost Israelul.

Așadar, companiile de profit din România au vândut produse militare de 51 milioane euro.  Au fost vândute în general  subansamble, componente și echipamente pentru aeronave, dar  și software sau electronice.

Uniunea Europeană a ocupat locul 3, cu 32 milioane euro

„Apoi urmează țările europene non-UE, cu 48 milioane euro, din care Norvegia reprezintă 37 milioane euro. Uniunea Europeană a ocupat locul 3, cu 32 milioane euro, Bulgaria reprezentând 10 milioane euro. A urmat apoi America, cu 18 milioane euro, cea mai mare parte a exporturilor fiind realizate în SUA, cu valoarea de 17 milioane euro. Clasamentul este încheiat de Africa, cu 10 milioane euro, realizat integral în Maroc, și de Asia, cu 5 milioane euro”, se arată în raport.

De asemenea, în document este precizat și faptul că „Licențele din 2021 au fost emise în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU. Licențele de export în vigoare pe Afganistan (în număr de 5 – n.r.) au fost suspendate la 17.08.2021 și anulate la 15.11.2021. Valorile indicate reprezintă livrări parțiale efectuate până în momentul suspendării licențelor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”
15:56 - Ce este biletul zilei la pariuri online?
15:54 - Ce sunt serverele dedicate și când ai nevoie de unul?
15:39 - Lavrin Covaci (PSD), despre decizia ministrului Muncii de a trimite Corpul de Control la Casa de Pensii: „Se face în interesul beneficiarilor”
15:35 - Activitatea RAR e blocată în toată țara. Este sistată și funcționarea aplicațiilor care asigură colaborarea cu stațiile ITP