Exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră nu atrage încă destul interes din partea investitorilor. Transgaz tocmai a anunţat că nu s-a rezervat capacitatea suficientă de pe viitoarea conductă Tuzla-Podişor pentru a se construi infrastructura care să aducă în sistemul de transport gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, informează economica.net.
“SNTGN Transgaz SA vă aduce la cunoștință faptul că, în perioada 05.02.2019 – 19.02.2019, solicitanţii care au depus cereri de rezervare de capacitate incrementală în cadrul prezentului proces au avut posibilitatea să depună cereri suplimentare de rezervare de capacitate în cadrul Etapei Angajante a Procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud. Constanța, în conformitate cu Documentația privind desfășurarea procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud. Constanța, publicată pe site-ul companiei în secțiunea Clienți>Servicii de transport>Rezervare de capacitate în SNT – Procesul de rezervare de capacitate incrementală – PM TUZLA – Etapa angajantă:
În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA, după încheierea perioadei de depunere precizată mai sus, în conformitate cu prevederile art.10 alin.(5) din Procedură, s-au constatat următoarele:
– nu s-a depus nicio cerere suplimentară de rezervare de capacitate incrementală în perioada stabilită pentru depunerea cererilor;
– pragul minim de capacitate, menționat în Documentație, nu a fost atins nici în cadrul procesului de alocare secundară. În acest sens, SNTGN Transgaz SA declară încheiat procesul de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud. Constanța, fără alocare de capacitate”, a anunţat Transgaz, într-un comunicat de presă.
Rezervarea de capacitatea este o etapă în care se dovedeşte potenţialul comercial al unei conexiuni şi, în baza solicitărilor companiilor interesate de a tranzacţiona şi transporta acele resurse viitoare de gaze, Transgaz poate accesa fonduri pentru construcţie. Cel mai probabil conexiunea nu a mai stârnit interes din cauza blocajului în care este acum proiectul Neptun Deep.
În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom (50% fiecare), unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi.
ExxonMobil şi Petrom trebuia să anunţe încă de anul trecut dacă vor lua decizia finală de investiţie în privinţa exploatării comerciale, dar decizia a fost amânată de faptul că legea offshore, care stabilea cardul de reglementare şi de taxare, a fost adoptată prea târziu şi a crescut povara fiscală asupra companiilor. Exxon şi Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari în explorările din Marea Neagră.