Explicația lui Daea pentru scumpirea ouălor: Toamna apare curba de ouat / Liderul UCPR e încrezător: Au băgat puicuțe la creștere!
Toamna, când temperaturile scad, apare curba de ouat în gospodării. Așa își explică Ministrul Agriculturii faptul că un oua ajuns să coste un leu. Petre Daea a cerut o anchetă pentru a afla de ce s-au scumpit atât de mult produsele alimentare, mai ales ouăle, dar câteva explicații a găsit și singur.
Daea a susținut că un ou iese pe poarta fabricii la preţul de 0,36 lei şi ajunge pe piaţă la un leu.
”La această dată, toamna, de regulă, când temperaturile scad, apare curba de ouat în gospodării. Aşadar, are loc şi scăderea numărului de ouă”, a declarat Daea, citat de Adevărul.
Ministrul a precizat că aşteaptă explicaţiile Consiliului Concurenţei privind creşterea preţurilor unor alimente, în special carne şi ouă.
Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, are o altă explicație pentru scumpirea ouălor: nu sunt puicuțe!
”Europa fiind o piață unică, scăzând numărul de ouă, s-a bulversat toată piața. În momentul în care e criză pe piața europeană, ce vrei să facă România? Că România e mică în toată bătălia asta. Nu sunt ouă la nivel de Europa! Nu sunt găini și nu sunt ouă”, a declarat Van, citat de profit.ro.
Acesta crede, însă, că până în martie preţul va scădea: “Dacă în Europa s-au scos niște găini din producție din cauza Fipronilului, au băgat puicuțe la creștere, și alea cresc în 5-6 luni. Asta e, n-ai ce să faci! Până nu cresc găinile alea să-nceapă să ouă, n-ai ouă!”.