Citeste mai mult: adev.ro/oye2hk
Citeste mai mult: adev.ro/oye2hk
O ploaie mai serioasă crează probleme majore în Capitală. Spre exemplu, furtuna de marți, de intensitate medie, a doborât peste 100 de copaci, zeci de mașini au fost avariate și mai mulți oameni au ajuns la spital.
Specialiștii atrag atenția că autoritățile locale nu și-au făcut datoria. Ei spun că există “aparate care nu costă prea mult şi cu care se poate face radiografia fiecărui copac, pentru a se vedea cât este de corodat”.
“Dacă ar fi folosite astfel de aparate, cred că trei sferturi din pagubele provocate de pomii prăbuşiţi ar fi putut fi prevenite. Sunt soluţii şi pentru pomii bolnavi. În momentul în care un copac începe să devină scorburos, acesta trebuie injectat cu ciment – este o soluţie folosită în toate ţările civilizate. În acest fel, se stopează procesul de corodare a arborelui“, a explicat, pentru „Adevărul“, preşedintele Fundaţiei Eco-Civica, Niculae Radulescu-Dobrogea.
De cealaltă parte, autoritățile spun că sunt împiedicate de birocrație în demersul lor de a acționa mai rapid și mai eficient.
„O furtună puternică doboară nu numai copaci putreziţi, dar şi copaci sănătoşi. Mai sunt şi alte probleme. Când vine Dorel să lucreze la o conductă, mai taie şi radacina unui pom, care în timp duce la prăbuşirea arborelui. Procedura de defrişare a unui arbore este foarte complicată, este nevoie de foarte multe aprobări care durează. Dacă nu le ai, rişti dosar penal. La Sectorul 2, când am prelaut ADP-ul în subordine, erau vreo 7.000 de avize de toaletare şi defrişare date în anii trecuţi, dar nepuse în practică. Ne-am apucat de ele, dar e greu să recuperăm foarte repede. Mergem pe avizele vechi, dar şi pe sesizările noi. Am avut şi cazuri în care ne-am trezit cu plângeri de la tot felul de asociaţii, că de ce tăiem copacii. Nimeni nu riscă dosar penal ca să încalce legea“, spune viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu.