EXCLUSIV // Semnul că se apropie o criză economică, deși firmele și-au continuat activitatea în pandemie. Florin Jianu (CNIPMMR): “Este ca la Tzunami. Vorbim despre mai multe valuri”
EXCLUSIV // Potrivit datelor făcute publice de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în România a scăzut, în primele şapte luni din 2020, cu 29,8% faţă de perioada similară din 2019, ajungând la 6.177.
Potrivit sursei citate, în niciun judeţ nu au fost înregistrate creşteri ale numărului de suspendări, în timp ce scăderile cele mai semnificative au fost consemnate în judeţele Mehedinţi (-60%), Vrancea (-58,55%) şi Gorj (-56,99%).
Pentru că această perioadă coincide cu criza santiară generată de pandemia de coronavirus, mulți ar putea să ajungă l-a concluzia pripită că scăderea numărului de firme care și-au suspendat activitatea reflectă o situație economică mai puțin gravă decât s-a crezut inițial.
În realitate,Florin Jianu, preşedintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a explicat pentru B1.RO, că aceste date nu sunt încă relevante pentru a ajunge la o astfel de concluzie.
“Abia la sfârșitul anului ne putem da seama cum arată situația de fapt. Mulți au stat în expectativă, să urmărească ce anume se întâmplă.
Relevant este ceea ce se întâmplă pe piața forței de muncă. Avem un milion de contracte suspendate. Acesta este primul semnal al crizei. Mereu închizi mai întâi contractele temporare, contractele de colaborare, contractele part-time, acesta este primul semn. Relevant nu este neapărat închiderea firmei ca atare, adică radierea”, a precizat Florin Jianu.
Acesta a sublinat faptul că efectele crizei asupra activității companiilor trebuie urmărite pe termen lung:
“Este exact ca la Tzunami. Vorbim despre mai multe valuri. Primul val este cel al suspendării contractelor temporare de muncă. Urmează suspendarea contractelor full-time, apoi închiderea firmelor”, a precizat Florin Jianu.
Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea în perioada ianuarie – iulie 2020 erau din Bucureşti, respectiv 641 (în scădere cu 25,64% faţă de aceeaşi perioadă din 2019), Capitala fiind urmată de judeţele Cluj, cu 436 firme suspendate (în scădere cu 8,21%), Bihor – cu 295 firme (-33,26%) şi Iaşi – cu 263 firme (-18,07%).
La polul opus, cele mai puţine suspendări au fost consemnate în judeţele Ialomiţa (24, în scădere cu 35,14%, faţă de ianuarie – iulie 2019), Gorj (40, în scădere cu 56,99%) şi Giurgiu (40, -55,06%).
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.704 (-37,63%), în alte activităţi de servicii – 676 suspendări (-15,71%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 514 suspendări (-28,31%).
În luna iulie au fost înregistrate 1.041 suspendări de firme, cele mai multe în Bucureşti – 131 şi în judeţele Cluj – 58 şi Braşov – 52.