Evaziunea fiscală, înfloritoare în România: Economia subterană reprezenta 30% din PIB-ul țării, în 2013
Evaziunea fiscală înfloreşte în România. Peste 23% dintre români muncesc la negru şi din ce în ce mai multe firme se sustrag plăţii TVA. Potrivit Comitetului Consiliului Europei împotriva spălării capitalurilor, economia subterană reprezintă aproape 30% din Produsul Intern Brut al României în 2013, adică aproape 40 de miliarde de euro.
Uniunea Europeană pierde anual peste 1.000 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale. Parlamentul European avertizează însă că situaţia cea mai gravă din Uniune se înregistrează în România şi Bulgaria.
„Evaziunea fiscală, în creştere în România, reprezintă un risc pentru securitatea naţională”, avertizează Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Potrivit Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor, economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013. Concret asta înseamnă că bugetul de stat a pierdut numai anul trecut aproximativ 40 de miliarde de euro. Din ce în ce mai multe firme se sustrag plăţii TVA. Una dintre afacerile cele mai rasunatoare descoperite in 2014 vizeaza o evaziune de 24 de milioane de euro pe piata fructelor si legumelor. Alţii s-au gândit să înfiinţeze firme fantomă. Treizeci de cetateni turci, iordanieni si romani au infiintat 58 de societati fantoma pentru a scapa de plata TVA. 12 dintre ei au sfârşit însă după gratii. O altă practică des întâlnită este munca la negru.
Potrivit Consiliului Fiscal, 1,45 milioane de oameni munceau la negru in Romania, in 2012, respectiv 23% din numarul total de angajati. Cele mai multe nereguli se înregistrează în construcţii, unde numai 40% dintre angajaţi lucrează cu carte de muncă.