România a reciclat, în anul 2012, doar 1% din deşeurile municipale, clasându-se astfel pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Bulgaria, care se afla la ultimele raportări într-o situaţie similară României, a reuşit să reducă depozitarea deşeurilor în gropile de gunoi de la 99% la 73 de procente.
Dacă România nu se va conforma normelor europene în vigoare, amenzile pot ajunge şi până la 200.000 de euro pe zi.
Până în anul 2020, România trebuie să ajungă la jumătate din total. Potrivit unui studiu Eurostat, ţara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor în mediul urban. Practic, aproape întreg gunoiul colectat de serviciile publice specializate ajunge la gropile de gunoi.
Mai mult, România nu a trimis raportări către Bruxelles privind deşeurile incinerate şi compostate.
Dacă România nu se conformează normelor europene în vigoare, amenzile sunt usturătoare.
Bulgaria, care se afla la ultimele raportări, aferente anului 2009, într-o situaţie similară României, a reuşit să reducă depozitarea deşeurilor în gropile de gunoi de la 99% la 73%. Totodată, în Bulgaria au fost compostate 3% din deşeurile municipale generate în 2012.
La nivelul Uniunii Europene, 42 la sută din deşeurile municipale au fost reciclate sau transformate în compost în anul 2012. Mai mult de jumătate din deşeurile municipale au fost reciclate şi transformate în îngrășământ agricol natural, în Germania Austria, şi Belgia.
În Suedia şi Danemarca sunt incinerate 52% din deşeurile municipale generate.