Eurostat: Puterea de cumpărare din România, de 2,5 ori mai mică față de UE. În țara noastră, prețuri similare celor din Polonia și salarii de două ori mai mici

Eurostat: Puterea de cumpărare din România, de 2,5 ori mai mică față de UE. În țara noastră, prețuri similare celor din Polonia și salarii de două ori mai mici

Salariul mediu din România este de până la de două ori mai mic decât cel din Polonia, însă prețurile din cele două țări sunt smiliare. Potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Eurostat, față de media din UE, preţurile din România sunt de două ori mai mici, dar salariul reprezintă doar 20% din media celor 28 de ţări membre.

Concret, în România un coş de cumpărături costă 100 de euro şi circa 200 de euro în UE. Un român îşi permite lunar 3,8 coşuri, faţă de 10 în UE.

Astfel, datele comparative privind pre­ţurile şi salariile medii nete la nivelul prin­cipa­lelor ţări din UE arată puterea redusă de cumpărare a românilor şi gradul de subdez­voltare al economiei locale, notează sursa citată.

„Puterea de cumpărare a românilor este mică, dar nu atât de mică pe cât pare dacă privim doar salariile în mod absolut, fără să mai luăm în calcul preţurile. Salariile sunt cele care au rămas în urmă în România, şi cred că ideal ar fi să vedem o creştere a lor pe o stagnare a preţurilor. Pentru acest lucru trebuie să atragem investiţii străine care să creeze locuri de muncă. Jocul cererii şi al ofertei va duce invariabil la creş­te­rea salariilor“, spune Alexandru Vlad, di­rectorul executiv al Selgros Cash & Carry, unul dintre cei mai mari jucători din economie.

Preţurile din țara nostră, sunt alături de cele din Bul­garia, Polonia şi Ungaria, aproape la jumă­tate faţă de media UE formată din 28 de ţări, arată datele Eurostat.

La polul opus se află ţările nor­dice, Suedia, Danemarca cu preţuri mai mari cu până la 25-40% faţă de media UE.

„Preţurile din România sunt de multe ori aliniate la UE. La mâncare, spre exemplu, preţurile sunt doar cu 30-40% mai mici decât media uniunii, pe când la motorină un român plăteşte mai mult decât un austriac deşi salariul este de câteva ori mai mic“, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oa­menilor de Afaceri din România (AOAR).

„Sub­dezvoltarea economiei locale este dată de salariile mici, de aceea trebuie încu­rajate investiţiile în altceva decât hiper­marketuri şi call-centere. Dacă încu­rajezi un model de dezoltare bazat pe consum, nu vei putea să dezvolţi eco­no­mia“, a mai spus Cristian Pârvan, care a atras atenția că în ultimii 10-15 ani guvernele din România au mizat pe atragerea de investiţii străine, fară a încuraja investiţiile locale.

În 2014, sala­riile angajaţilor români au avut o pon­dere de doar 31% în PIB, în timp ce media la nivelul sta­te­lor din UE a fost de circa 48%.

Explicația pentru această situație ar fi legată de pierderea locurilor de muncă după 2008, de scăderea unor salarii sau înlocuirea angajaţilor „scumpi“ cu personal fără experienţă, precum şi transformarea joburilor din industrie în locuri de muncă în hipermarketuri.

În România salariul minim este de circa 235 de euro, iar cel mediu este de 380 de euro, al doilea cel mai mic din UE după cel din Bulgaria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`