Europa trebuie să investească încă 800 miliarde euro anual, dacă vrea să concureze cu SUA și China

Europa trebuie să investească încă 800 miliarde euro anual, dacă vrea să concureze cu SUA și China
Sursa Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Uniunea Europană are nevoie de investiţii suplimentare de 750 – 800 miliarde de euro pe an, de până la 5% din PIB, pentru a putea menține ritmul în concurența cu SUA și China, se arată în raportul Draghi al Comisiei Europene despre cum poate deveni Europa mai competitivă.

Raportul a fost făcut la cererea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Este un nivel mult mai ridicat chiar şi faţă de 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucţia Europei după Al Doilea Război Mondial. Pe scurt, raportul publicat luni arată că productivitatea în UE este tot mai scăzută, existând îndoieli legate de modelul economic al Germaniei, iar prețurile la energie sunt prea ridicate.

În urmă cu un an, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a propus fostul premier italian Mario Draghi Mario Draghi, care în trecut a ocupat şi funcția de preşedinte al Băncii Centrale Europene, să facă un raport despre cum poate fi revitalizată economia UE, în condițiile în care concurența cu SUA și China este tot mai puternică, potrivit Reuters.

Raportul are 400 de pagini. În mare parte, raportul este un răspuns la UE care se confruntă cu probleme structurale în diferite precum apărarea și energia, se arată într-o analiză Politico.

Potrivit acesteia, trebuie rezolvate probleme ignorate de mult timp, cum ar fi lipsa investițiilor în inovare. Comparativ cu UE, firmele americane investesc cu aproximativ 700 de miliarde de euro în plus în fiecare an. Această problemă este cauzată de faptul că blocul comunitar este încă fragmentat la nivelul politicilor naționale.

În condițiile în care SUA și China se îndepărtează progresiv de vechea lume a comerțului liber, UE se luptă în general să-și găsească propria cale de a concura pe scena globală.

UE se confruntă cu prețuri foarte ridicate la energie, după ce a renunțat la gazul din Rusia

Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de decizii mai rapide și de investiții masive dacă vrea să țină pasul economic cu rivalii SUA și China, a declarat luni Mario Draghi, potrivit Reuters.

Ritmul de creştere a economiei UE a fost mai lent decât al SUA în ultimele două decenii, iar China vine rapid din urmă. Decalajul este cauzat în principal de productivitatea mai scăzută.

Raportul lui Draghi vine pe fondul incertitudinilor apărute asupra modelului economic al Germaniei, odată motorul de creştere al UE, după ce Volkswagen a anunţat că analizează închiderea primei sale fabrici aici, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Grupul Volkswagen nu a închis niciodată o uzină în Germania şi ultima dată când a lichidat o unitate de producţie în afara acestei ţări a fost în anul 1988.

Însă, vânzările sub aşteptări au determinat managementul companiei să examineze reforme ample, cu reduceri de costuri şi posibile închideri de fabrici chiar în Germania, în timp ce sindicatele ameninţă cu acţiuni de protest.

Draghi susţine că UE se confruntă cu efectele preţurilor mai ridicate la energiei, după ce nu a mai avut acces la gazul ieftin din Rusia, şi depinde de pieţele externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)