Europa s-ar putea îndrepta spre recesiune: Cele mai mari economii ale sale, Germania și Franța, se luptă cu problemele politice și economice

Publicat: 24 09. 2024, 10:46
sursă foto: Unsplash

Europa pare să se îndrepte către o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania și Franța, se luptă cu problemele politice și economice la nivel intern, relatează CNBC, citat de Profit.

Datele PMI indică o încetinire importantă a afacerilor din Germania și Franța

În Germania, indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) HCOB, care măsoară activitatea de afaceri în ambele sectoare, a scăzut de la 48,4 în august la 47,2 în septembrie, un minim de șapte luni și sub așteptările de 48,2.

Între timp, în Franța, PMI-ul compozit a atins în septembrie un minim al ultimelor opt luni, de 47,4, în scădere de la 53,1 în august și sub așteptările de 50,6. Un nivel de peste 50 indică o expansiune, în timp ce un nivel inferior acestui prag sugerează o contracție.

Pentru zona euro în ansamblu, S&P Global, care compilează datele, a declarat că activitatea de afaceri în zona monedei unice a scăzut în septembrie pentru prima dată în șapte luni, coborând la 48,9 în septembrie față de 51 cu o lună înainte.

Datele PMI – un indicator al activității economice din regiune urmărit îndeaproape – sunt cele mai recente cifre care indică o încetinire importantă a factorilor de creștere tradiționali ai Europei, atât Germania, cât și Franța abordând revoltele politice și incertitudinea economică la nivel intern.

Înaintea celor mai recente date PMI, economiștii se așteptau ca economia din Germania să crească doar cu 0,3% în 2024, potrivit Bundesbank; prognoza de primăvară a Comisiei Europene a fost și mai pesimistă, prezicând doar o creștere de 0,1% în acest an.

Germania e considerată ”omul bolnav” al Europei de către economiști, Franța are probleme cu bugetul

Cele mai recente date PMI ale țării arată că ”o recesiune tehnică pare să se pregătească”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank (HCOB), într-o analiză de luni.

El se așteaptă ca PIB-ul Germaniei pentru trimestrul curent să scadă cu 0,2% față de trimestrul anterior. ”În al doilea trimestru, PIB-ul a scăzut deja cu o rată de 0,1%.

Odinioară exemplul Europei pentru creștere, Germania este acum asemănată cu ”omul bolnav” al Europei de către economiști.
În Franța, după luni de incertitudine politică în urma unor alegeri anticipate neconcludente la începutul acestui an, abia s-a format un guvern sub noul prim-ministru Michel Barnier.

Veteranul conservator și fost negociator pentru Brexit a moștenit totuși ceva, țara confruntându-se cu provocări fiscale acute care necesită o atenție imediată.

Prima sarcină a lui Barnier este să supravegheze formarea unui proiect de buget pentru 2025 în timp record, deoarece acesta trebuie supus la vot în Adunarea Națională a Franței la începutul lunii octombrie.

Guvernul trebuie, de asemenea, să prezinte Comisiei Europene un plan de reducere a deficitului în câteva săptămâni, dacă dorește să evite procedurile disciplinare, deoarece deficitul său bugetar, considerat ”excesiv” de către brațul executiv al UE, continuă să încalce regulile UE.

Franța a cerut săptămâna aceasta Comisiei să prelungească termenul limită de 20 septembrie pentru a prezenta propuneri de reducere a datoriilor.