Euro creşte pe piața interbancară la 4,87 lei, peste maximul istoric înregistrat miercuri la cursul BNR

Publicat: 24 09. 2020, 11:33

Euro își continuă ascensiunea în raport cu leul, ajungând joi, în jurul orei 11, pe piaţa interbancară, la 4,87 lei, peste maximul istoric înregistrat miercuri la cursul BNR.

Euro creşte la 4,87 lei, faţă de 4,8641 lei, nivelul anunţat ieri de BNR când a atins un nou maxim istoric în faţa leului. Precedentul record a fost înregistrat pe 17 septembrie 2020 (4,8595 lei/euro), scrie zf.ro.

Dolarul a crescut la 4,17 lei, față de 4,15 lei, nivelul anunţat în şedinţa precedentă de BNR. Pe 23 martie, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului: 4,5316 lei. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,8641 lei/euro, 4,1529 lei/dolar, 5,2908 lei/liră sterlină, 4,5153 lei/franc elveţian.

Deprecierea leului are loc în contextul în care Ministrul Finanțelor Publice,Florin Cîțua explicat, în cursul serii de marțică leul s-ar putea deprecia imediat, în cazul în care legea privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu amendamentul creşterii pensiilor cu 40% ar trece.

„În momentul în care trece această lege există riscul să avem o depreciere a monedei naționale. Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare. Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie. Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia, pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a declaratFlorin Cîțu, ministrul Finanțelor, laRealitatea Plus.

Inclusiv un Raport BNR atrage atenția că majorarea punctului de pensie cu 40% reprezintă un risc sistemic pentru economia românească, în condițiile în care deficitul bugetar creat ar atinge 11% din PIB.