În plin scandal legat de impozitarea activelor bancare și de schimbarea modului de calcul al indicelui ROBOR, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a recunoscut că are două credite bancare, dar a refuzat să spună cât plăteşte pentru ratele lunare.
Mai mult, el a „ocolit” întrebările insistente ale jurnaliștilor pe această temă, susținând că nu vrea să încurce „zecimalele” și că o revină ulterior cu detalii despre sumele exacte.
„Plătesc în lei, la cursul zilei. Este luat în euro, că aşa a fost în 2007 şi le plătesc, că sunt două credite, ca orice român”, a spus ministrul vineri, potrivit Agerpres.
Întrebat cum îl afectează, personal, noile modificări aduse de controversate ordonanță a „lăcomiei” (OUG 114/2018), Teodorovici a răspuns că nici nu s-a gândit la acest aspect.
„Ştiu în ce zonă vreţi să duceţi discuţia şi ca să fie clar că nu sunt în acea zonă, în 2015 când am propus guvernului amnistia fiscală, am şi spus că, fiind şi eu în situaţia de a avea datorii la stat în acel moment, nu-mi voi aplica acea ordonanţă privind amnistia, pentru că nu este corect să legiferez fiind şi eu în situaţia respectivă”, a subliniat șeful de la Finanțe.
Jurnaliştii au vrut să ştie care este rata pe care o plăteşte ministrul.
„Cât am rata la bancă?… Cât am rata la bancă… Stau să mă întreb dacă e ceva de secret fiscal sau nu. Poate fi. Ca ce?”, a întrebat Teodorovici, la rândul său.
„Ca valoare, lunar”, au spus ziariştii.
„Facem altceva. Pentru că sunt două credite, unul de nevoi personale şi unul imobiliar, fac o situaţie, însumez cât sunt şi vă prezint public cât este rata lunară, de unde vine plata, pentru că ştiu că interesează foarte mult”, a propus ministrul.
El nu vrut să spună nici cât plăteşte cu aproximaţie şi nici cât la sută din venit.
„Ca venit? Având în vedere venitul meu foarte mare ca ministru de Finanţe… V-aş fi răspuns, dar trebuie să plecăm…”, a mai spus ministrul.
Când jurnaliştii au insistat, spunând că este probabil singurul român care are credit şi nu ştie cât plăteşte la bancă, Teodorovici a răspuns: „Vreţi ştiri de genul ăsta? Sunt un om al cifrelor şi vreau să vă spun la zecimală. Mă faceţi să nu vă spun acum cifra, că nu vreau să încurc zecimalele”.
Ministrul Teodorovici anunţat recent că OUG 114 va fi modificată, astfel încât ratele la credite să fie legate de un indicator care să ţină cont de tranzacţiile interbancare efective, nu de cotaţii, cum este în prezent.