Guvernul a dicscutat în ședința de miercuri ordonanța privind activitatea ANAF și impozitarea bacșișului. Ministrul Finațelor, Eugen Teodoriovici a declarat, la finalu șediței că această ordonanță are ca scop, printre altele, protejarea mediului de afaceri.
”Principalele obiective pentru care acastă ordonanță s-a aprobat sunt: pentru asigurarea protejării mediului de afaceri și asigurarea unui cadrul legistativ stimulativ simplu, transparent și echilibrat din punctul de vedere al sancționării contravenționale, pentru instituirea unor pârghii care să conducă la diminuarea evaziunii fiscale în domeniu, pentru a diminua economia subterană pentru a reduce componenta de nedeclarare a veniturilor realizare în domeniul comerțului cu amănuntul și a prestării de servicii către populație și pentru a introduce unele prevederi cu privire la defibiorea sumelor încasate în plus sub formă de bacșiș în vederea evidențieriib acestui venit pe bonul fiscal pentru delimitarea clară a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici”, a declarat ministrul Finanțelor.
Eugen Teodorovici a prezenatat și elementele de ordin tehnic cuprinse în ordonanță.
– dacă sumele înregistrate la momentul electuării controlului sunt între 300 de lei, inclusiv, dar nu mai mult de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, la ora controlului, se lasă cu un avertisment, nu se mai ssupendă activitate acelui agent economic.
-la sume de până în 300 de lei, dar mai mult de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, la momentul controlului, se sancționează cu o amendă de la 2.000 la 5.000 de lei, fără suspendarea activității.
-valoarea identificată în plus este între 300 de lei și 1.000 lei, dar mai mică de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, la momentul controlului, se sancționează cu o amendă de la 10.000 de lei la 15.000 lei fără suspendarea activității.
-pentru sume cuprinse între 300 de lei și 1.000 lei, dar mai mari de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, la momentul controlului, se sancționează cu o amendă de la 15.000 de lei la 20.000 lei, cu supendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea de vînzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constată într-un interval de 24 de luni.
-pentru sumele mai mari de 1.000 de lei, dar mai mici de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, la momentul controlului, se sancționează cu o amendă de la 20.000 de lei, al 25.000 de lei, fără suspendarea activității.
– pentru sume mai mari de 1.000 de lei și mai mari de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, la momentul controlului, se sancționează cu o amendă de la 25.000 lei și 30.000 lei, cu supendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea de vînzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constată într-un interval de 24 de luni.
-prin această ordonanță s-a introdus și o sancțiune corelativă pentru nerespactarea angajaților de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, respectiv o amendă contravențională de la 1.000 la 1.500 de lei aplicată salariaților care refuză prezentarea sumelor de bani.
Referitor la impozitarea bacșișului, Eugen Teodorovici a declarat: „Diferența între serviciul prestat și dorința clientului de a da bani în plus pentru serviciile prestate, acea sumă se bate pe bon fiscal separat și se impozitează cu 16%. Suma respectivă rămâne la dispoziția angajatorului care poate dispune păstrarea ei și suportarea unor costuri sau să fie ditribuită către angajați pentru a-i stimula.”