Eugen Teodorovici, despre creșterea prețurilor după majorarea salariului minim: Piața se reglează singură. Controale se pot face, dar pe anumite zone
Statul nu poate interveni în cazul unor agenți economici care cresc prețurile produselor pe care le comercializează, după ce salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 1 iulie, potrivit anunțului de vineri al ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. În astfel de situații, piața funcționează singură, a subliniat acesta.
„Trebuie spus foarte clar, și știm foarte bine cu toții, piața se reglează și singură. Statul nu intervine decât în alte situații, și aceasta este una dintre acele situații în care piața funcționează ea singură, adică este locul de întâlnire al cererii cu oferta. Statul, sigur, poate verifica, poate controla, poate anticipa anumite posibile situații, de creare de monopol, situații în care are pârghiile legale să o facă. (…) Nu există un mecanism foarte clar în piață prin care să constrângi o astfel de abordare. Controale se pot face, dar pe anumite zone. Nu poți să nu-l lași pe operatorul economic să aibă o astfel de creștere de preț la un anumit produs ca urmare a creșterii nivelului salariului minim pe economie. Dar, atâta timp cât stimulăm piața, speranța este că apare concurența mai mare, care face automat ca aceste prețuri să scadă”, a spus ministrul citat de Agerpres.
Salariul minim brut pe economie crește la 1.050 lei/lună de la 1 iulie pentru cei peste 1,3 milioane de angajați, pentru un program complet de lucru de 168.667 de ore în medie pe lună în anul 2015, potrivit Hotărârii nr. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
În ceea ce privește cadrele nedidactice, și acestea vor beneficia de o creștere a salariului cu 12% de la 1 august.
Ministrul Muncii a susținut că impactul financiar pe care această creștere a salariul minim îl are este în jur de 445 milioane de lei până la sfârșitul anului, iar pentru anul viitor este prevăzută o altă creștere, la 1.200 lei. (Detalii AICI)