Eugen Teodorovici ne ameninţă cu o nouă REVOLUȚIE. Cum vrea guvernul să schimbe modul în care se derulează achizițiile publice

Eugen Teodorovici ne ameninţă cu o nouă REVOLUȚIE. Cum vrea guvernul să schimbe modul în care se derulează achizițiile publice

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, anunţă o nouă revoluţie.
După cea fiscală, care a aruncat în aer tot mediul economic, guvernul intenţionează acum să schimbe modul în care se derulează procesul de achiziţii publice, blocate din cauza contestațiilor și a termenelor foarte lungi de atribuire a contractelor.

„De ani de zile se discută despre foarte multe motive de blocaje, în ceea ce înseamnă achiziţiile publice în România. Avem întârzieri în evaluarea şi desemnarea câştigătorilor în procedurile de licitaţii publice. Există un număr foarte mare de contestaţii, de foarte multe ori nejustificate. Din păcate, există şi o inconsistenţă în ceea ce înseamnă decizii la nivelul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Am reglementat în mod nejustificat subpragurile pe care directivele le impuneau luând practica nejustificată şi din alte sectoare. Există, din păcate, şi opinii diferite din partea structurilor statului implicate în acest proces de achiziţii publice. Alocarea financiară s-a făcut în mod neunitar, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a prezentat de foarte, foarte multe ori sincope şi blocaje. Ne-am asumat de foarte multe ori ca ţară termene nerealiste pentru multe dintre măsurile pe care aveam de gând să le implementăm. Nu în ultimul rând, sunt foarte multe diferenţe pe produse, pe activităţi, ceea ce arată practic o concluzie a ceea ce s-a întâmplat până în prezent”, a afirmat Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ministrul a anunţat că în şedinţele de Guvern din 24 mai, respectiv de săptămâna viitoare, vor fi adoptate două Ordonanţe de Urgenţă şi normele de aplicare prin care se aduc modificări la Legea achiziţiilor publice.
„În primul rând, o discuţie de foarte mult timp vizavi de ceea ce face fiecare structură a statului. Ştim foarte bine, Curtea de Conturi şi ANAP-ul, adică Agenţia Naţională de Achiziţii Publice de multe ori de suprapuneau faţă de anumite atribuţii, referitoare la controlul procedurilor de achiziţii publice. Vom decide mâine în şedinţa de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, că doar Curtea de Conturi va fi cea care verifică, desigur după atribuirea unui contract, modul în care acesta a fost atribuit. Oricum, Curtea de Conturi verifică modul în care cheltuielile publice sunt efectuate, şi e normal şi logic ca la acel moment să facă şi verificarea modului în care un contract a fost atribuit. Sunt convins că la nivelul Curţii de Conturi noua echipă de conducere va accentua un aspect foarte important, şi anume partea de profesionalizare a personalului Curţii de Conturi”, a spus oficialul.

Totodată, Teodorovici a precizat că o altă modificare face referire la faptul că în cazul unei lucrări nu se va relua procedura de achiziţie pentru partea din contract contestată.
„De foarte multe ori se întâmpla ca în cazul unui contract de lucrări să se reia procedura de achiziţie publică pentru acea parte foarte mică necesară finalizării unui contract. Prin modificarea de mâine acest lucru se elimină. Nu trebuie reluată şi se spune foarte clar modul în care acel contract se extinde pentru a include şi noua activitate. Avem situaţii în care din motive neimputabile, situaţii de urgenţă, de forţă majoră (inundaţii şi nu numai) este nevoie să se intervină imediat. Atunci putem să dăm un ordin de începere a acelor lucrări pentru a opri poate o calamitate, repararea unui drum de care depinde viaţa unor oameni în acea zonă, iar în paralel să se desfăşoare procedura de atribuire a acelui contract. Este o abordare posibilă şi permisă de prevederile europene, aşa că decizia de mâine din Ordonanţa de Urgenţă va menţiona şi acest lucru în mod foarte clar. De asemenea, era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare etapă din procedura de achiziţie publică rezultatele acelei etape. Asta făcea ca de fiecare dată firmele interesate doar de a contesta această întârziere să facă aceste contestaţii. Pentru a elimina această situaţie care ducea la foarte multe luni şi ani de întârziere, se comunică rezultatul atribuirii contractului la finalul acestuia”, a susţinut Eugen Teodorovici.

O altă propunere de modificare anunţată de către Teodorovici este aceea de a reglementa mult mai clar modul în care se face studiul de fezabilitate pentru partenerii privaţi, pentru concesiuni, precum şi la eliminarea notificării prealabile.

În ceea ce priveşte contestatarii de proiecte, aceştia vor fi nevoiţi să depună o garanţie în momentul în care se hotărăsc să conteste un contract.

Mai mult, ministrul Finanţelor a anunţat o simplificare a procedurilor, în sensul reducerii numărului de etape de evaluare a unui proiect de la 15, în medie, la patru.

Nu în ultimul rând, Eugen Teodorovici a spus că, pe viitor, „se va evita dubla informaţie între fişa de date şi anunţul de participare, pentru că acestea conţin astăzi în proporţie de 80% aceleaşi informaţii”. În plus, se vor aduce clarificări cu privire la situaţiile specifice în care diferite structuri de control veneau şi spuneau că achiziţiile publice au fost divizate în mod artificial şi se va clarifica ce înseamnă utilizarea acelui criteriu tehnico-economic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Profilul alegătorilor lui Călin Georgescu: 31% dintre tinerii de 18-24 de ani / Doar 13% dintre persoanele cu studii superioare au votat cu candidatul pro-rus
17:34 - Ludovic Orban: „România a fost la un pas de prăpastie. 2700 de voturi au hotărât salvarea democrației. Din fericire, românii au ce alege. Intrarea Elenei Lasconi în turul 2 este o minune” (VIDEO)
17:32 - Eugen Tomac, după primul tur al prezidențialelor: Forța Dreptei în viitorul Parlament va veni cu un pachet de reforme reale. În cazul de față este evident că avem parte de un amestec al Rusiei (VIDEO)
17:28 - Matrian Rasaliu (PSD): „Urmează probabil o reorganizare, o resetare politică a PSD” (VIDEO)
17:12 - Prima reacție a fiului lui Călin Georgescu, după ce tatăl său a ajuns în finala pentru alegerile prezidențiale: „Nu vă pot spune mai multe”
17:12 - Newsweek: Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
17:11 - Polițiști cercetați penal după ce l-ar fi bătut pe un bărbat și i-ar fi distrus telefonul
17:11 - Kelemen Hunor, despre decizia UDMR de a-l susţine pe unul dintre candidați în turul 2: „O competiţie foarte dură”
16:58 - Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează de la conducerea PNL: „Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită” (VIDEO)
16:52 - Klaus Iohannis transmite că nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu