Estimări sumbre: BNR ar intenţiona o nouă MAJORARE a DOBÂNZII
Majoritatea analiştilor consideră că inflaţia de 3,3% de la sfârşitul anului trecut şi cea de 4,1% aşteptată pentru luna ianuarie 2018 sunt principalele motive pentru care BNR va majora pentru a doua oară în 2018 dobânda cheie cu 0,25%. De asemenea, dat fiind că analiştii financiari se aşteaptă ca această măsură să nu fie însoţită de alte măsuri de gestionare a lichidităţii din piaţă, indicele ROBOR la 3 luni ar putea să nu fie influenţat de această măsură şi să se plaseze în continuare în jurul dobânzii cheie, potrivitEconomica.net.
În şedinţa de politică monetară de săptămâna aceasta (7 februarie), banca centrală va creşte probabil rata dobânzii de politică monetară la 2,25%. O spun la unison economiştii şefi ai unor bănci de top din România.
„Banca Naţională a României nu poate preveni o continuare a creşterii dobânzilor pe termen scurt, din cauza accelerării rapide a inflaţiei. Inflaţia totală va părăsi intervalul ţintit de 1,5-3,5% în T1 2018 şi ar putea creşte până în preajma nivelului de 5% pe parcursul verii, în timp ce inflaţia de bază (excluzând preţurile volatile şi administrate) va depăşi 4%. Inflaţia ar putea reveni în intervalul ţintit în T4 2018, când creşterile mari de preţuri din T4 2017 – din cauza scumpirii alimentelor şi a măsurilor fiscale – vor fi eliminate din baza de calcul. Anticipăm că inflaţia totală şi cea de bază se vor situa în preajma nivelului de 3% în 2019”, explică Anca Maria Negrescu,economistul şef al unei bănci din România.
Analiştii se aşteaptă ca pe parcursul lui 2018, dobânda cheie să fie majorată cu circa un punct procentual, în mai multe etape. Din mai 2015 până în ianuarie 2018, dobânda de politică monetară a stat la 1,75%. În prima şedinţă din acest an, Consiliul de Administraţie al BNR a decist majorarea dobânzii cheie la 2%. Următoarea şedinţă de politică monetară, în care se va analiza şi raportul asupra inflaţiei, este pe 7 februarie 2018.