Românii plătesc taxe și impozite în loc de energie electrică la priză. Din valoarea unei facturi, mai mult de jumătate reprezintă tarife conexe sau taxe care merg direct în bugetul statului, informează B1 TV. Este vorba de contribuția pe cogenerare, de certificatele verzi sau tarifele de distribuție sau furnizare. Din toate aceastea, statul își ia partea, iar românii plătesc, dar de multe ori nici nici nu pentru ce.
”Pe o simpla factură de energie electrică, doar tariful de distribuție ajunge la 35-38% din valoarea totală. Se mai adaugă evident taxe, accize, tva și mai există și anumite tipuri de scheme suport pentru anumite tipuri de energie. Avem o schemă de sprijin pentru cogenerare prin care se colectează bani de la consumatorii de energie și se redistribuie către investitorii în capacități de cogenerare. Mai există o schemă de ajutor pentru energia regenerabilă, pe care o suținem pentru că vrem să poluăm mai puțin”, a declarat Otilia Nuțu, expert în energie.
Fiecare taxă din factură ar trebui să ducă la o creştere a calităţii serviciilor. Din păcate, chiar dacă prin facturi companiile primesc bani direct de la români pentru investiţii, lucrurile sunt departe de a se întâmpla conform planurilor.
”ANRE nu verifică dacă aceste tarife pe care el le reglementează și a căror valoare per mw sau kw de energie electrică, el o stabilește, sunt corect folosite de beneficiarii lor. Transelectrica a făcut acel profit operațional formidabil tocmai pentru că nu a realizat investițiile. Dar toată țara a plătit pentru acele investiții”, a spus Remus Vulpescu, fost administrator Transelectrica.
Aceeași situație, spun specialiștii, se înregistrează și la firmele de furnizare sau distribuție.
”Toate aceste taxe se duc undeva la 35%, dar la rândul ei, ce rămâne acea energie, operatorul de energie, distribuitorul la energie, plătește salarii, ceea ce înseamnă că plătește dări către stat. La rândul lui, cel care face producția, pentru că există un producător, un transportator, distribuitor. Fiecare dintre ei se regăsește în prețul cu care vinde anumite taxe și impozite”, spune Sorin Mierlea, președimnte ANPCPPS.
Tot prin factură, românii au plătit și pentru taxa de stâlp care trebuia colectată de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica, dar și schema de 750 milioane de euro, prin care energofagii erau exceptați de la plata a până la 80% din certificatele verzi aferente consumului lor de energie.